.

Профилактика на детското зрение


Първите години от живота са от решаващо значение за правилното развитие на зрението. Ранната диагностика при деца е определяща за коригирането на зрителните аномалии като по този начин се избягват последици, които могат да останат за цял живот.За децата е препоръчително да се правят профилактични прегледи при навършване на 1, 3 и 7 годишна възраст, за да бъдат определени навреме евентуалните зрителни проблеми.Често децата нямат изразени оплаквания дори при наличие на отклонения от физиологичните състояния на очите.Важно е да се спомене, че ако родителите имат зрителни проблеми, е необходимо по-често и по-сериозно да проверяват състоянието на очите на децата си поради опасност от фамилна обремененост.


Kids_1


Често личните лекари пропускат да посъветват родителите за честа и редовна профилактика. Ето защо бихме искали да обърнем внимание на този аспект от грижата за вашите деца.

Кога трябва да потърсите консултация с очен лекар:

  • Когато рисува се навежда твърде близо до листа или се отдалечава много от него;
  • Присвива очи, когато гледа някакъв обект или докато разговаря с вас;
  • Често, безпричинно трие очи с ръце;
  • Очите имат сълзене без да има видима причина;
  • Оплаква се от често главоболие;
  • Често очите са зачервени, без да е плакало:
  • Има проблем при здрач или при силна дневна светлина;
  • Върти глава наляво или надясно докато се взира в близък или далечен обект;
  • Ако учителите ви споделят, че трудно се концентрира в час.

Понякога интуицията на родителите може да ги насочи и без да има някой от гореизброените симптоми. Важно е да се доверите на очен специалист, който има добра репутация, умее да предразположи детето да му се довери и отделя време да ви наставлява и консултира. Не бива да позволявате да ви спестяват информация или да не ви поясняват всички рискове и всички възможности. Лекарите са тези, които диагностицират и лекуват, но вие, родителите сте тези, които носят отговорността и правят избора. Няма да навлизаме в подробности относно възможната патология на детското зрение и очички – това е дълга тема, която се нуждае от много внимание. Само ще споменем някои често срещани проблеми, както и времето, в което могат да се диагностицират и коригират успешно. До 1 годишна възраст бебетата още не могат да фиксират предмети, особено отдалечени, зрителната им острота може да бъде измерена чак към 3-год. възраст. Децата може да проявят конюктивити, алергии, страбизъм(кривогледство), мързеливо око, рефракционни проблеми (нужда от корекция с очила за близка или далечна дистания). В периодът, от който започват да ходят на училище и след това често се проявява необходимостта от първи очила, което се дължи на по-голямото зрително натоварване и/или бързото физическо израстване. Мързеливото око може да бъде придружено от страбизъм или не, но най-успешно се лекува във възрастта от 5-6 годинки до 10 години. Нашият съвет е за всички проблеми в тази възраст да се насочите към детски очен лекар, защото децата имат различни пропорции на тялото, различна обмяна на веществата, различна сърдечна дейност, дишане и т.н. от възрастните, което изисква по-добро познаване на детския организъм и клиничен опит в областта.


Първи очила


Kids_2


Ако вашия доверен очен лекар е изписал очила за вашето дете, вие вече сте в двоумение какви очила да му поръчате. Колко пари е нормално да струват? Каква да е рамката – метална или пластмасова? Какви стъкла – говорят ни за изтънявания, потъмнявания, олекотявания…? Как да го убедите да ги носи?… За всеки един от нас е важно да има отличен адвокат, автомонтьор и лекар и и т.н., на които да разчита, така и вашите деца, ако се нуждаят от корекция на зрението е важно да имате своя доверена оптика и личен оптик, на чиито професионализъм и препоръки да се доверите. По този начин бихте избегнали метода „проба-грешка”, който за съжаление е много често срещан начин за придобиване на жизнен опит в последните години. Нашият съвет е да се да се поинтересувате от свои близки и познати, които вече имат впечатления, разбира се, важно е да уточните какъв критерий имат те, както и да имате предвид, че всеки случай вероятно е различен и се нуждае от различно решение. Очилата на детето, тяхното безпроблемно и безопасно ползване зависят от качествата на рамката. Дали ще бъде пластмасова или метална, е въпрос на вкус. Важно е какви качества имат –  да са леки, хипоалергични, устойчиви на различни огъвания и по-екстремно третиране – децата играят, по-небрежни са с вещите си и често имат травматични ситуации. Обърнете внимание на факта, че за да приучите детето да ползва редовно своите очила те трябва да са комфортни и то да ги харесва. Често децата предпочитат очила, които са умалени модели на тези на мама или татко. Ако се съобразите с неговото желание ще му спестите подигравки в училище и комплекси от това, че носи очила.


Kids_3


Предлагането на пазара е голямо, но всички гореизброени критерии за избор събрани в едно, често означава да инвестирате в по-сериозен и надежден продукт, който има съответната по-висока цена. Не бива да очаквате, че обувките, които носи един сезон или якето за ски е нормално да струват над 100 лв., а за очила, които обезпечават най-важното сетиво на детето ви, може да се закупи най-евтиното възможно – защото ги губи или чупи, или просто, защото ще ги израсте скоро.  Разбира се, както при всяка стока, така и при детските очила има различни класове – можете да направите отлична покупка без да ви коства месечния бюджет на семейството. Пак се връщаме на въпроса за доверения оптик – той би могъл заедно с вас да определи най-оптималното решение, съобразно вашите изисквания и възможности, с цел постигане на най-добро зрение за вашето дете. Изборът на подходящи стъкла е изключително важен момент – освен акуратното и коректно напасване, центриране и изработка. Ако диоптрите са високи, има астигматизъм или призматична корекция, стъклата може да бъдат доста дебели, тежки и грозни, което ги прави неудобни и непривлекателни за малкия потребител. От друга страна зрението на децата е динамично, променя се често и особено, ако очният лекар и оптикът си вършат работата, както трябва, детето може да започне до подобрява зрителния си статус.


Kids_4


Как тогава да инвестирате в скъпи стъкла, които може би ще се сменят в следващите 6, 9 месеца или година? Има решение на въпроса и то може да ви бъде предложено от квалифицирания и добронамерен очен оптик. Всеки световен производител на стъкла прави промоционални кампании на типове продукти в различните сезони и заедно с вашия оптик бихте могли да планувате подмяната на стъкла в период, в който висок клас продукти са на атрактивни и достъпни цени. Освен това повечето световни фирми въведоха дублиращи, бюджетни линии продукти, които са на много по-ниски цени от марковите, но с отлични характеристики. И не на последно място – винаги питайте за гаранциите на стъклата, рамката и изработката. Как стои въпросът с гаранционния сервиз, какво включва, срокове, как са дефинирани различните елементи от очилата – консумативи и резервни части, каква е политиката към следгаранционната поддръжка и ремонт. Така ще си спестите разочарование, пари и време на следващ етап.


Kids_5


Слънчеви и защитни очила


Ако  вашите деца не се нуждаят от корекция на зрението, радвайте се, но не забравяйте да защитите очите им от невидимата, но изключително опасна UV светлина, така както се грижите за кожата им, предпазвайки я с лосиони с висок защитен фактор. Слънчевите очила трябва да имат гарантирана UV защита и стъкла без паразитни изкривявания и аберации, които да симулират неконтролиран астигматичен или призматичен ефект. Забравете очилата от сергиите, както и бонусите от зрънчо и други подобни лакомства с подарък. По-добре без очила, отколкото с подобни съмнителни артикули. И последно, не по важност обаче – всички съвременни устройства – таблети и смартфони, които са неотменима част от ежедневието на нашите деца, както и все по-популярното LED осветление, излъчват UV светлина. Желателно е да се ползват очила със специалните високотехнологични покрития, блокиращи синьо-виолетовата светлина Blue-Blocker. Те елиминират по-голямата част от синьо-виолетовата светлина, като запазват малка част от нея, за да не променят цветоусещането на потребителите.


Kids_5


Моля, обезопасете зрението на децата си – те са най-запалените ползватели, а техните очи са най-незащитени!


автор: Драгомира Динева


Контакти:

http://www.foxoptics.com

https://www.facebook.com/FoxOptics/timeline

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Copyright 2017, Diane. All Right Reserved.
https://www.instagram.com/mariaspahieva/