Имало едно време….

FASHION

Булка, младоженец, кумове, шафери, сватбен марш, букет, обет, свещеник, гости, шампанско, фрак… Списъкът може да бъде безкраен, но какво би бил той без приказното присъствие на Царицата – сватбената рокля? Замисляли ли сте се някога за историята на сватбената рокля? Задавали ли сте си въпроса защо е бяла, а не червена? Каква е символиката на цвета й? До скоро и аз не си бях задавала този въпрос, но случайно попаднах на филм, в който се разказва за трансформацията на сватбената рокля от Древността до наши дни и осъзнах колко надежди, трепети, очаквания, обич и съпричастност са вложени в една материя, в една кройка, в един цвят.

12-1024x686


Като започнем от Древността, преминем през Средновековието и стигнем до Ренесанса можем да кажем, че на сватбите Не се гледало като на съюз между двама души решили да се врекат във вечна вярност и отдаденост, а на сделка между две семейства, на два знатни рода, на две държави. Много сватби са били по – скоро въпрос на политика отколкото на любов! Това е и основната причина, поради която Булките трябвало да бъдат облечени по определен начин, представящ семейството, от което произхождат в най – добра светлина.

22


Дамите от висшето съсловие избирали за изработката на своите рокли скъпи материи като кадифе, естествена коприна, сатен, а Традицията определено не повелявала булката да бъде в познатото Бяло. Цветът се определял от предпочитанията на младоженката и от характерните за времето модни влияния, а само най – влиятелните фамилии си позволявали да облекат бъдещата невеста във фаталното червено или пленяващо лилаво.

32


Бялата булчинска рокля, каквато ни е позната днес, е традиция започната през далечната 1406г. от английската принцеса Филипа, но емблематична ще остане сватбената рокля на кралица Виктория, която през 1840г. избира цвета на чистотата и невинността за сватбения си ден с принц Алберт Сакскобургготски. Примерът на младата кралица през годините е последван от хиляди жени по целия свят, а бялото се превръща в символ за Вълшебен булчински тоалет.

52

42-755x1024


Истината мили дами е, че цветовото разнообразие при сватбените рокли е съществувало винаги, а принцеса Филипа и кралица Виктория са били само “капка вода” в необятното море от символика, традиция, културни особености, царствени предпочитания и модни течения!

Cover1


Снимки: Интернет

Статията може да бъде прочетена и в блога „Говори с Вихра

Please follow and like us:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

FACEBOOK
FACEBOOK
https://www.instagram.com/mariaspahieva/
PINTEREST