.

Обичам топлината и нежните слънчеви лъчи. Тя ми нашепва за лекота и игривост, носи ми усещането за свежест и безвремие. Спираш да мислиш за студените, сиви дни и се отдаваш на обгъраналатате палитра от цветове. Чувствам се толкова развълнувана не само защото дългите мразовити дни са вече зад гърба ни, а и защото казахме “Довиждане“ на сухата зимна кожа. За съжаление Йоан и Явор наследиха чувствителната ми кожа и борбата с атопията от индивидуална се превърна в семейна!


Проблемът с атопичната кожа при Йоан започнаха когато той бе на 7 месеца и с времето се засили. Първоначално червените и раздразнени петънца бяха съсредоточени в зоните около лактите и коленете, но впоследствие започнаха да засягат и други части от тялото на малкото човече. Познавайки в дълбочина проблема решихме да не губим време и да се консултираме със специалист, който ни разказа подробно за екземата, каза ни как се развива тя при най-малките и какви стъпки се предприемат за лечението й. Тук исам да поясня, че към момента в лечението на атопичната кожа не сме използвали антихистаминови препарати или кортикостероид, но задължително сме включили специализирана козметика и следваме съветите дадени ни от семейният дерматолог.В онзи първоначален и изключително напрегнат период от живота на малката Хуна предприехме няколко конкретни стъпки, които смятам, че са бил много полезни и ефективни за борбата ни с атопията:

  • *  на първо място сменихме използваната до онзи момент козметика;
  • * спряхме въвеждането на нови храни в започналото месец и половина преди това захранване;
  • * направихме подробен дневник, в който аз и баща му вписвахме всеки продукт, който Йоан е приел през деня.
  • * заменихме използваните бебешки перилни препарати с изцяло натурални такива;
  • * възобновихме гладенето на дрехите и бельото на малкото човече;
  • * избягвахме прекалено честото миене на кожата.


За съжаление независимо от грижите ни и стриктния хранителен режим, който малката Хуна спазваше проблемът с атопичната кожа периодично се активизираше, което е напълно нормално за този тип кожни екземи.  Това ме кара да посъветвам всички настоящи и бъдещи родители да бъдат търпеливи и информирани. Не се колебайте да търсите съветите и компетентното мнение на специалистите по темата и не правете компромиси с козметиката, която използвате за дечицата си.Към момента децата и аз използваме серията на La Roche – Posay Lipikar Ap+ и смея да твърдя, че кожата ни се повлия добре от нея. Използваме липидовъзставновяващия балсам LIPIKAR Baume AP+ ежедневно и съм очарована от силната хидратация, която ни дава. Първоначалното усещане е за един тежък продукт, който бавно ще се абсорбира, но напротив, той бързо попива, а най-хубавото е, че  усещаш тялото си спокойно, без сърбежи и зачервявания. Между два и три пъти седмично в грижата ни за атопичната кожа включваме и измиващия продукт Lipikar Syndet AP+, който е изключително нежен и фин, а липсата на какъвто и да било аромат е още едно от предимствата му.Както казах преди малко използвам серията и за Явор тъй като няколко дни след като ни изписаха от родилния дом забелязах, че по скалпа на главата му има образувани червени грапави петънца, които не наподобяваха на т.нар. млечна коричка. Реших да намажа зачервените зони с LIPIKAR Baume AP+ и след няколкодневна употреба кожата на главата се успокои и възстанови естествения си цвят. В момента Явор има бебешко акне, в борбата, на което отново съм включила липидовъзставновяващия балсам и след почистване на лицето с преварена вода нанасям малко количество от продукта на бузките и вратлето. Надявам се съвсем скоро да се похвалим със здрава и гладка бебешка кожа 🙂

Ще се радвам да споделите с мен каква е козметиката, която използвате за вашето дете и как се борите с атопичната кожа?


Желая ви здрави и усмихнати бебета,

Мария ♥


  • * В партньорство с La Roche – Posay

Последвайте ме в Instagram където споделям моменти от живота ми като майка на две Хуни 🙂

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright 2017, Diane. All Right Reserved.
https://www.instagram.com/mariaspahieva/