.

Как обработвам снимките си? Какви филтри използвам? С какво снимам? Това са част от въпросите, които получавам, и които ме провокираха да напиша този блог пост. По-голямата част от снимките правя с фотоапарата си Fujifilm X100T, а в случаите, когато не ми е подръка използвам iPhone си. Много харесвам камерата си Fujifilm, защото е малка, компактна, лесна за работа и не на последно място има Wi – Fi, което ми позволява за не повече от минута да кача направената снимка на телефона, от където я обработвам и публикувам в Instagram и Facebook. Колкото и нескромно да звучи смятам, че през последната година съм станала по-добра в снимането,  композирането, обработката и използването на светлинния поток. Но всичко това изисква практика и колкото по-често се прави, толкова по-добър ставаш.


Защо обработвам снимките си на телефона?

Причината е една – спестява ми време. С годините се научих да ценя всяка една минута от ежедневието си, за мен това е изключително важно, защото така мога да организирам деня си, да подредя приоритетите си и да улесня себе си. А и да си призная твърде съм мързелива да отделя време за да застана пред компютъра и да обработвам дадена снимка на Photoshop или друга подобна програма.


Първото нещо, което правя още преди да съм направила дадена снимка е да почистя обектива си – толкова простичко нещо, но забравим ли го бързо се разбира. Препоръчвам ви да почиствате повърхността с микрофибърна кърпа, но в бързината не винаги имаме достъп до нея и в този случай използването на памучната ви тениска също ще ви помогне.


Второто важно условие е винаги да гледате от къде идва светлината. Обикновено добрите снимки се получават когато светлината е зад гърба ви, така се осветява целия обект и кадъра е с по-добро качество. Може би сте чували за “Златния час“ във фотографията. Това е времето на първия час след изгрев и последния преди залез. Тогава светлината е мека, топла, триизмерна. А кадрите по това време на деня носят една балансирана наситеност и лекота.


Преди същинския кадър.

Направете бърз тест и вижте какво попада във вашата снимка. Движете се на ляво, на дясно докато откриете най-добрия ъгъл. Вижте какъв е фона, на който ще снимате. За мен той е водещ и съобразявам всички останали детайли с него. Често дори в телефона си си оставям бележи, на които си отбелязвам места, които са ме впечатлили и където могат да се получат добри снимки.


VSCO

VSCO e единственото приложение, което използвам за обработването на снимките си. Харесва ми това, че е достъпен, лесен за употреба и не смачква качеството на кадъра. Когато харесам дадена снимка коригирам основно контраста, ако е необходимо засилвам конкретен цвят и добавям филтър. Основно използвам филтрите А4 и С8.  Има случай когато след обработката и поставянето на филтър допълнително коригирам. Това е основно в случаите когато изображението на лицето продължава да бъде твърде студено, тогава се връщам на функцията “Skin Tone“ и дообработвам докато цветовете на кожата не изглеждат естествено.


След като завърша с VSCO пристъпвам към публикуване на снимката в Instagram и Facebook. Тези от вас, които следят  моите insta stories са забелязали, че в повечето случаи снимките ми са композирани с текст и/или рамка, което правя с приложението Unfold. Както VSCO, така и Unfold можете да изтеглите напълно безплатно от Google Play или Арр Storе. Естествено приложенията предлагат и допълнителни функции, които се заплащат и в случай, че искате да използвате годишен пакет от всички “екстри” на VSCO е необходимо да заплатите около 40лв., а при Unfold е между 2 и 5 лв. на конкретен шрифт или снимково оформление.


Ако снимането ви харесва ви съветвам да използвате колкото е възможно по-често вашият фотоапарат или телефон. По този начин ще научите “окото си” на една особена чувствителност към обектите и детайлите. Не се притеснявайте да снимате. Не мислете какво ще си кажат хората когато ви видят да заставате над храната си заснемайки я 1000 пъти 🙂 . Не се поставяйте в рамки. Експериментирайте и правете това, което ви харесва!


А ето и няколко любими кадъра преди и след редакция.

 


Желая ви щастие,

Мария


Последвайте ме в Instagram където споделям моменти от живота ми като майка и жена 🙂  

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright 2017, Diane. All Right Reserved.
https://www.instagram.com/mariaspahieva/