.

Когато преди повече от три години се подготвях за появата на Йоан бях направила списък с всички неща, които “трябва” да имаме в дома ни когато малкото човече се появи. Списъкът започваше с дрехи и спално бельо, минаваше през бебешка козметика и медицински медикаменти и завършваше с бебешки уреди. Купихме всичко, което бях написала  и с времето осъзнах колко непотребни неща имаме в дома си и същевременно с това колко добри помощници в отглеждането на Йоан, а сега и на Явор притежаваме.


Минавам много бързо през списъка с детски дрешки и продължавам напред. Когато подготвях гардероб на Йоан бях купила толкова много неща за първите месеци, че някои от тя останах неизползвани-дори забравени. Като бъдещи майки ние така силно се водим от еуфорията и емоцията от предстоящата среща с малкото човече, че забравяме да бъдем практични и пестеливи, а повярвайте ми от тук насетне е добре да не бъдем прахосници и винаги да имаме заделени финанси. Като майка на две момчета смятам, че в гардероба на вашето новородено трябва да има не повече от 5бр. долни бодита /с или без ръкав/ в зависимост от сезона, чорапки отново не повече от 5бр., няколко бодита с дълъг ръкав, ританки и любимите ми ромпъри. А лигавниците и/или банданите + памучните пелени са напълно задължителни и винаги необходими.

Аз харесвам по-семплите и изчистени линии и при покупката на бебешко спално бельо избирах продукти, които не са изпълнени с цветове и принтове. Допада ми текстила на ИКЕА и пазарувах основно от тях – разумни цени, качество, практичност. Дори и да има цветове те са така съчетани, че да не те болят очите докато ги гледаш. Първоначално за Йоан бях взела хавлийка на Mama and Pappas, която по спомен бе около 50лв., а по нищо не се различаваше от бебешките хавлии на ИКЕА, които са в пъти по-евтини.Козметиката, която първоначално използвах бе на Sebamed и бях много доволна, защото е без мирис, дерматологично тествана е, не съдържа парабени, хипоалергенна e и не на последно място лесно се абсорбира от бебешката кожа. След шестия месец Йоан разви много силен дерматит и по препоръка на дерматолога му започнахме да използваме специализираната медицинска козметика A-derma. Не мога да кажа нищо лошо за продуктите им, истината е, че са много добри, силно хидратират чувствителната и суха бебешка кожа, но за по-топло време са една идея по-тежки, което според мен е пречка за целогодишното им използване. Тъй като Явор се роди в началото на пролетта и топлите месеци тепърва предстояха реших да сменя изцяло козметиката на децата и заложихме на продуктите на La Roche – Poasay за суха и чувствителна кожа. Смятам, че това е едно от правилните решения в грижата за кожата на момчетата, защото продуктите имат благоприятно влияние върху Явор и Йоан. Икономични са, силно хидратират, абсорбират се бързо и могат да бъдат използвани целогодишно. Искам да споделя с вас и още един бебешки продукт, който използвам от самото раждане на Йоан и вече близо три години е неизменно до нас. Това е кремът за подсичане на Галафарма, известен в средите на майките като “македонското кремче”. Аз лично не познавам жена, която да каже лоша дума за него! Доста е мазен,  попива сравнително бързо и в случаите на зачервяване и дразнене успокоява много бързо проблемните участъци. Кремът е доста икономичен и финансово изгоден, като една голяма кутия от него може да се използва около 2 месеца – дори повече.


Ще засегна по-подробно темата за уредите, които използваме всекидневно, и които смятам, че са изключително полезни и практични, и улесняват ежедневието на всяко семейство с малко дете.

Започвам с уреда, който използвам от първите дни на Йоан и Явор. Той е с нас постоянно, взимаме го на всяко пътуване и го препоръчвам на всяка бъдеща и настояща майка.  Става въпрос за уреда за затопляне на кърма и бебешка храна на Аvent. Харесва ми, защото много бързо затопля бебешката вода и/или пюре, не се налага постоянно да нагрявам водата за адаптирано мляко, а вечер когато бебето се събуди просто протягам ръка, вадя бутилката от нагревателя и слагам съответното количество адаптирано мляко. Сигурна съм, че майките с малки деца будещи се нощно време за хапване знаят, колко е изтощително и уморително това, а съня е от особено значение за да сме в кондиция и напълно отдадени на малките човечета. Друго предимство на уреда е възможността да променяш температурата на загряване. Йоан обичаше да пие една идея по-топло мляко, докато Явор е в другата крайност и на него трябва да му се предлага храна  с по-ниска температура. Когато ми се налага да изляза и да оставя буболечката на някой друг просто поставям водата в нагревателя, подготвям нужната доза АМ и излизам спокойна, че няма да има недоволни и сърдити когато дойде време за хапване. Този уред е особено подходящ за майки, които не кърмят децата си и/или ходят на работа, в случай, че вие имате достатъчно кърма първоначално нагревателя няма да ви е необходим. Но ако детето ви е на смесено хранене или изцяло на адаптирано мляко ще ви бъде много удобен и полезен.Комбинираният уред за готвене на пара с блендер на Philips Avent е следващия продукт, който препоръчвам на всяка майка, която е решила да приготвя в домашни условия здравословна бебешка храна. Харесвам уреда, защото:

• Позволява храната да бъде обработвана в рамките на 5, 10, 15 или 20 мин., но аз най-често използвам функцията за 20 мин. готвене, защото в повечето от случаите, в менюто на сина ми присъстват  продукти, на които им е необходима по-дълга термична обработка.

• Храната се обработва изцяло на пара, което позволява всички съдържащи се в нея витамини и минерали да се съхранят и да бъдат усвоени от детето.

• Тъй като този своеобразен кухненски помощник, съчетава в себе си: уред за готвене на пара, пасатор и кана за пасиране – спокойно може да си отдъхнете от присъствието на “n“ на брой изцапани съдове и прибори, които сте използвали преди това.

• Компактността на уреда също не е за пренебрегване, той заема малко място на кухненския плод, не е необходимо постоянно да вадите и прибирате в някой шкаф, а и да не забравяме възможността да го взимате със себе си докато пътувате. 

• Позволява продуктите да се пасират на по-дребни или по-едри частици, което помага за периода на свикване на детето да приема твърда храна.

Следващите два уреда са свързани с детското здраве, и през последните месеци за съжаление се убеждавам все по-силно колко ми помагат когато децата са болни. Това са smart продуктите на Agu baby. Започвам с назалният аспиратор за нос, с който бързо, безболезнено и безопасно почиствам нослетата на момчетата. Лесен е за работа и още по-лесен за поддръжка. Има два меки накрайника, които се сменят в зависимост от консистенцията на сополите. Аспираторът има опция за пускане на музика, която отвлича вниманието на децата от шума, но тази опция при моите момчета не спасява първоначалният истеричен плач.

Инфрачервеният термометър на Агу също се доказа с времето като уред измерващ доста точно телесната температура. Майките може би са забелязали, че голяма част от съвременните термометри често измерват неправилно детската температурата, като дори се наблюдава разлика при меренето на температурата на двете уши. В началото на годината Явор прекара вирусна инфекция, която се разви в бронхит. Няколко дни подред вдигаше висока температура, която измервахме с познатите от миналото живачни термометри. Сравнявах температурата с термометъра на Агу и разликата бе не повече от 2-3 деления.

Тъй като с техниката винаги трябва да се има едно на ум, аз съм се запасила и със спиртен термометър, който също е доста точен. Недостатък е, че трябва да се изчака не по-малко от 3 мин. до като се покажат коректните градуси!Завършвам с продукт, който често ми помага в разходките на момчетата – ергономичната раница Tula. Иска ми се да поясня, че бебеносенето не е тема, която познавам в дълбочина и до момента не възприемам на 100%, като моят начин за отглеждане на малко дете, но определено има моменти и ситуации, в които улеснява ежедневието ми на майка на породени. 

Реших да вземем раница, за да може когато излизам сама с децата да ми бъде максимално удобно в игрите с Йоан и близкия контакт с Явор. Друг фактор бе идеята да използваме раницата когато ходим в планината и се разхождаме в местности, които не са подходящи за количка. Освен това исках да имам удобен, сигурен и бърз начин за разходка през студените месеци от годината когато непочистените от сняг улици, кишата и калта затрудняват придвижването на всеки.

Преди да избера раница се посъветвах с приятелки и познати, които вече имаха опит по тема  и се спрях на ергономичната раница, за която получих най-добри отзиви – Baby Tula Standart Carrier. Не мога да правя сравнения между марки и/или модели, защото нямам опит и наблюдения, но мога да кажа мнението си за тази, която използвам аз. Tula Standart ми дава стабилност при носенето на Явор, тежестта е правилно разпределена и имам спокойствието и сигурността, че детето ми е защитено и в безопасност. Казвам това тъй като когато Йоан беше бебе веднъж го слоихме в кенгуру, и освен с болките и напрежението в кръста, които продължиха и след свалянето на бебето имах и усещането, че механизмите всеки момент ще се отворят и Йоан ще се окаже на земята! 

Раницата позволява бебето да бъде носено както пред гърдите ми, така и на гръб, което според мен е голямо предимство и ще ми помогне във възрастна след годинка, когато бебешор #2 ще е още по любопитен и активен към заобикалящия го свят. 

Харесвам материята, от която е направена раницата, защото е много лесна за почиства и поддръжка, не запарва бебето и е особено подходяща за топлите месеци.

За тези от вас, които все още се колебаят какъв модел ерго раница да изберат  мога да ви посъветвам да разгледате възможностите, които предоставя “Рошаво”, където освен изключително подробна и полезна информация за бебеносенето ще получите отговор на всички интересуващи ви въпроси по темата.Надявам се да съм Ви била полезна!


Полезни страници:

Текстил:

ИКЕА 

Козметика:

A-Derma 

Sebamed 

La Roche – Posay 

Уреди:

Нагревател за бутилки Philips Avent 

Уред за готвене на пара Philips Avent

Инфрачервен термометър Agu 

Назален аспиратор Agu

Ергономична раница:

Baby Tula 

Рошаво

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright 2017, Diane. All Right Reserved.
https://www.instagram.com/mariaspahieva/