.

Не знам за вас, но откакто станах майка аз тотално промених приоритетите и вижданията си за живота, и често когато нещата не се развиват по обичайния и познат начин изпадам в тих ужас, губя концентрация и правя всичко да изглежда трудно за изпълнение. Eдно от нещата, които научих, и които наблюдавайки се разбрах за себе си е, че денят ми минава така като започне! Ако се събудя в хаос и безпорядък, целият ми ден след това минава под същия знаменател. И за да не изпадам често в ситуации, които да ми причиняват неудобство, сътресения и стрес се опитвам да следвам няколко основни правила, които ми помагат да бъда по-ефективна, подредена и уверена в себе си.


С риск да се повторя (тъй като съм го споменавала и в други блог постове) започвам с най-важното и тонизиращото правило. Събуждай се по-рано!


Обикновено ставам минимум 30 мин. преди децата. Това е времето, в което мога на спокойствие да направя сутрешния си тоалет, да се облека и да изпия чаша кафе без някой да ме дърпа за крака, да повтаря по 100 пъти “мамо, дай!“, “мама ела“ и пр. Когато Явор беше малко бебе с нерегулиран режим ми беше по-трудно да спазвам правилото, но от няколко месеца насам нещата се подредиха и вече утрините имат съвсем друг ритъм. Без напрежение, бързане и паника. Когато преди повече от две години започнах да променям изградените си сутрешни навици и да се опитвам да възпитавам нови такива забелязах колко по-ефективна и енергична се чувствам, защото съм имала време да се събудя, да се освежа, да си подаря няколко минутки само за мен – без да бързам и да ми се налага да правя всичко в полубудно състояние.


Чиста къща, спокойна жена.

Аз съм от жените, които не се притесняват от безпорядъка и хаоса вкъщи. Дори го намирам за съвсем нормален и естествен, особено когато освен всички домакински задължение имаш и отговорността да възпитаваш и отглеждаш едно или повече деца. И независимо от факта, че тези неща не ме притесняват, изключително много се изнервям, когато деня ми започне в бъркотия. Дори мога да кажа, че събуждането в подобна обстановка моментално ме поставя в лошо настроение, а мислите ми са съсредоточени единствено към това от къде да започна с чистенето. Затова и колкото и да съм уморена вечер гледам да си легна в подреден и добре ухаещ дом, защото знам, че деня ми ще започне спокойно и хармонично.


Подредено легло.

Това е нещо, което нося със себе си от детските си години и винаги го свързвам с майка си, която е голяма домакиня и къщовница. Когато бяхме малки с брат ми си имахме задължения, които изпълнявахме ежедневно и едно от тях бе винаги да оправяме леглото си. Независимо колко бързаме и колко неща имаме за изпълнение това бе едно от основните ни задължения, и колкото и тогава да негодувах сега виждам позитивите му. Ако оставя леглото си неоправено, винаги си имам едно на ум, че денят ми ще е по-мързелив, ленив и отпуснат. Ще си повтарям имам време, имам време и накрая не само, че ще закъснея, но и ще изпадна в глупавата ситуация едно неоправено легло да контролира емоциите и плановете ми.


Утро с аромат на цветя

Не мога да си представя домът ни без цветя, а утрините с китка свежест са ми любими. Преди да се родят момчетата винаги имах малко букетче от сезонни цветя на нощното си шкафче, но тъй като любопитните детски ръчички са навсякъде започнах да поставям вазата на скрина срещу леглото и буквално се събуждам с поздрав от цветя. Деня започва много по леко, свежо и пъстро с тях.


Бъди винаги подготвен

И последното правило, което се научих да прилагам в началото на професионалният си живот, а то е винаги да подреждам задачите си за следващия ден. Преди да заспя преглеждам тефтера с ангажиментите си, подреждам документи и книжа, ако такива имам вкъщи, планувам времето за срещи и придвижване и едва тогава си лягам. Така знам, че дори и сутринта да си поспя малко повечко няма да правя всичко в последния момент и да се страхувам, че може нещо да забравя или пропусна.

Тъй като сега не съм в работен режим, а в режим майчинство, за да не забравя така любимият си навик подготвям всичко свързано с излизането на разходка от предходния ден: чанта с бебешки принадлежности, раница с неща за Йоан, дрехи за децата и мен, нещо за хапване и пр. Сутринта остава само всички да се събудим с усмивка, да закусим и без бързане и суетене да излезем да се забавляваме.


Знам, че това са най-простите съвети, за по-ефективно ежедневие, но не се ли крие в точно това разковничето. Простичките неща в живота и умението да познаваш себе си, реакциите и емоциите си ти помагат да имаш повече спокойни моменти.


Желая Ви щастие,

Мария

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright 2017, Diane. All Right Reserved.
https://www.instagram.com/mariaspahieva/