.

Четенето е богатство и колкото по-рано започнем да срещаме децата си с необятния свят на книгата толкова по-силна ще направим връзката им с литературата. Ктигата отваря сетиватата ти, учи те да мечтаеш широко и да пътуваш без ограничения. Показва ти вълшебни светове, запознава те с магични същества и ти дава силата с лекота да боравиш с думите.

Започнахме да стрещаме децата с книгите когато те бяха на около 6 – 7 месеца. Първите книжки, с които Йоан и Явор се запознаха са от поредицата на Ил Сунг На – “Агууу”, “Брррр” и “Хррр” на издателство “Рибка”, които за съжаление към днешна дата са изчерпани от тираж. У дома сме големи фенове на “Рибка”, и въпреки че илюстрациите не винаги ми допадат пазаруваме често от тях, защото те представят автори и сюжети различни от популярните за нашите географски ширини.

Утре Явор става на годинка и към момента книжките, които привличат вниманието му са със семпли и реалистични изображения, издават звуци или разказват кратки истории.

Започвам с едно четиво любимо на цялото семейство – музикалната книжка “Концерт в гората”. Книгата е за по-големи дечица, но звуците така са пленили Явор, че не минава и ден без да я разгледаме. Приказката разказва за шестима горски обитатели, които се подготвят за концерт, всеки от тях има музикален инструмен и преди вечерното представление репетират съсредоточено. Музиката към книгата е изключително добре подбрана и носи спокойствие и хармония. Харесва ми интереса, с който Явор слуша и наблюдава докато я разлистваме, а единственият недостатък е, че книгата е с много тънки страници и непохватните детски ръчички лесно могат да я скъсат.

Продължавам с “Това е мама” на издателство “Фют”, четиво с кратък текст и красиви илюстрации. Книжката изобразява животните в гората и техните малки. Всички страници са изработени от твърда хартия, което я прави изключително удобна и подходчща за малки любопитковци. Спокойно можете да оставите детенцето си да разлиства и да държи кигата само, защото е лека и удобна за захващане.

“Първи картинки – първи думи” е наследство от Йоан и Явор много и се радва. Книжката е в комплект с два дървени пъзела съставени от три части, подходящ за развитие на двигателните умения. Илюстрациите са реалистични, а хартията твърда и гланцирана, което позволява лесно да я почиствате.

И за финал една “Машина за гушкане” на Скот Кембъл и издателство “Рибка”. Странно е как децата сами избират нещата, които ги впечатляват – аз да си призная бях оставила “машината” някъде в края на библиотеката, но един ден в играта си момчетата извадиха всички книги, а Явор се вкопчи за тази. Малкото човече от книжката е толкова любвеобилно, че прегръща всичко около себе си. За мен “Машина за гушкане” е книга за веселието, любовта и смелоста, защото учи най-малките да даряват топлина и да изразяват емоциите си.

Не мога да кажа, че имам любимо място откъдето купувам книгите на децатата, но определно имам любими издателства, които смятам че са оставили и оставят следа в книгоиздаването за най-малките и на първо място това е издателство “Фют”, следвано от “Хермес”, “Рибка” “Вакон” и “Дакелче”.

Толкова от нас и от нашата бебешка библиотека. Ще се видим скоро за да ви разкажем за любимите книжки на един пораснал бандит. 🙂

Желая Ви щастие,

Мария

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright 2017, Diane. All Right Reserved.
https://www.instagram.com/mariaspahieva/