.

Булка, младоженец, кумове, шафери, сватбен марш, букет, обет, свещеник, гости, шампанско, фрак… Списъкът може да бъде безкраен, но какво би бил той без приказното присъствие на Царицата – сватбената рокля? Замисляли ли сте се някога за историята на сватбената рокля? Задавали ли сте си въпроса защо е бяла, а не червена? Каква е символиката на цвета й? До скоро и аз не си бях задавала този въпрос, но случайно попаднах на филм, в който се разказва за трансформацията на сватбената рокля от Древността до наши дни и осъзнах колко надежди, трепети, очаквания, обич и съпричастност са вложени в една материя, в една кройка, в един цвят.

12-1024x686


Като започнем от Древността, преминем през Средновековието и стигнем до Ренесанса можем да кажем, че на сватбите Не се гледало като на съюз между двама души решили да се врекат във вечна вярност и отдаденост, а на сделка между две семейства, на два знатни рода, на две държави. Много сватби са били по – скоро въпрос на политика отколкото на любов! Това е и основната причина, поради която Булките трябвало да бъдат облечени по определен начин, представящ семейството, от което произхождат в най – добра светлина.

22


Дамите от висшето съсловие избирали за изработката на своите рокли скъпи материи като кадифе, естествена коприна, сатен, а Традицията определено не повелявала булката да бъде в познатото Бяло. Цветът се определял от предпочитанията на младоженката и от характерните за времето модни влияния, а само най – влиятелните фамилии си позволявали да облекат бъдещата невеста във фаталното червено или пленяващо лилаво.

32


Бялата булчинска рокля, каквато ни е позната днес, е традиция започната през далечната 1406г. от английската принцеса Филипа, но емблематична ще остане сватбената рокля на кралица Виктория, която през 1840г. избира цвета на чистотата и невинността за сватбения си ден с принц Алберт Сакскобургготски. Примерът на младата кралица през годините е последван от хиляди жени по целия свят, а бялото се превръща в символ за Вълшебен булчински тоалет.

52

42-755x1024


Истината мили дами е, че цветовото разнообразие при сватбените рокли е съществувало винаги, а принцеса Филипа и кралица Виктория са били само “капка вода” в необятното море от символика, традиция, културни особености, царствени предпочитания и модни течения!

Cover1


Снимки: Интернет

Статията може да бъде прочетена и в блога “Говори с Вихра

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright 2017, Diane. All Right Reserved.
https://www.instagram.com/mariaspahieva/