.

Не съм от креативните майки, които ежедневно измислят нови и увлекателни занимания за децата си, но съм от майките, които постоянно четат и търсят някоя нова идея за игра, която да включат в дейностите на хлапетата си. Основната ми цел е заниманията, които ще организирам за момчетата да могат да се надграждат, така че да им бъде в помощ не само като игра, а и като образователно занимание. Затова и в този блог пост може би ще откриете познати за вас и детето ви активности, които с малко повече въображение ще се превърнат в помощник по пътя към познанието и самостоятелността.


Игра 1готвим и сервираме заедно.

Когато бях малка често играех с момчетата в квартала и още оттогава съм на мнение, че играта не се дели на момчешка и момичешка, както и задълженията не се разделят на такива за мъже и жени. Именнто това е и причината да уча момчетата от малки да ми помагат в домакинството, като се опитвам всяко едно ново и непознато за тях нещо да го показвам бавно и да обяснявам подробно, след което ги оставям те да опитват да го направят. Естествено въоръжила съм се с търпение и съм изключила от мислите си думи като: ще се намокрят, ще изцапат, ще разхвърлят, ще ми отворят двойна работа и т.н. Ясно ми е, че ще се случи всичко това, но ако то не се случи как те ще се усвоят нови умения!?

Едно от нещата, които се харесват най-много у дома е да се помага в подготовката на храната и да се сервира масата. И да, ангажирам момчетата и в двете. Естествено не постоянно, а само когато те имат желание за това. Понякога се включват веднага, друг път по средата на процеса, а има и случаи когато си играя на други неща и не се впечатляват от поканата ми. Когато започнем да готвим например ги моля да ми помогнат с измиването на зеленчуците, подаването на подправките, разбъркването на хладка консистенция и пр. Неща, които са безопасни за тях и полезни за всички ни. За да се научат правилно да сервират масата съм направила макет с очертания на приборите за хранене и когато дойде момента за подреждане Йоан и Явор взимат макетите си и ги поставят на масата. Да често се изваждат всички вилици, лъжици и ножове, но с Кирил сме приели че това е част от процеса на учене и накрая просто прибираме ненужното и поощтряваме децата за старанието.

Тази игра може да надградите като измислите занимания свързани с: Игра на ресторант. Кой какво ще сготви? Какво има в кухнята? и пр.


Игра 2 – разкажи ми приказка. Игра за развитие на речта и конструиране на изречения.

Изберете познати за детето играчки, които да поставите пред него с молба да избере една от тях и да ви разкаже история за предмета, който е посочил. Винаги когато я играем Йоан включва и мен в нея като желанието му е аз първа да започна. Първият път когато я играхме започнах аз, разказах историята си, но след това малкият хитрушан разказа сходен на моя разказ, което ме накара да променя подхода си и да започваме винаги от него, а аз продължавам след това.

Може да си записвате историите на детето в малка тетрадка, която да ви остане като спомен и след време заедно да четете. Аз вече го направих, защото Йоан разказва толкова забавни истории за динозаври, които всъщност не са изчезнали, а са скрити на дъното на океана и живеят в един по-красив свят, че си заслужава да запаметя тези вълшебни сюжети.


Игра 3 – развитие на фината моторика. Игра с бобчета, пресяване и нанизване на макарони.

Това е eдна от игрите, в които Явор е най-съсредоточен и може би дори сте попадали на нея в социалните мрежи. В заниманието включвам различни по големина, цвят и форма елементи като целта е всеки един от продуктите/предметите с помощта на лъжица да бъде поставен в друга купа. Често комбинирам заниманието с нанизване на макарони, а за финал момчетата оцветяват полученото. Ако ме следвате в Instagram, може би ще се сетите за веселата змия, която Йоан направи и след това гордо ви показа 🙂Игра 4 – живо и неживо.

Идеята на играта е детето да разбере разликата между живи същества и неживи предмети. След като обясните различията давате инструкцията детето да раздели предметите от коша в две купчинки, едната с живи същества, а другата с неживи предмети.

За целта изберете дребни фигурки, които представляват живи същества и такива които са неживи предмети. За предмети, които са живи може да избрете фигурки на животни, птици, хора, растения и др., а за неодушевени може да изберете предмети от бита, количка, влакче и пр.


Игра 5 – торбичка с изненади.

В тъмна, непрозрачна торбичка поставете предмети, които детето ви само с опипване трябва да отгатне какви са. Тази игра може да обвържете с играта “Живо – неживо” и след като детето отгатне предмета да го попитата от коя група е предмета тази на живите същества или на неживите предмети.


Игра 6 – творим с ръцете си.

Идеята за тази игра дойде от Кирил след една кино вечер, в която с децата гледахме “Играта на играчките”. За целта са ви необходими 4бр. дървени вилички, конец, вълна (може да използвате и прежда) и цветни моливи, с които да направите човешки фигурки. Заниманието е приятно, лесно и много забавно. Аз лично го използвах като идея за развитие не само на фината моторика на децата, а и при ученето на частите на тялото с Явор. Показваме косата, очите, лицето, краката и т.н. върху импровизираната кукла.Игра 7 – какво му трябва на растението за да живее?

Идеята на играта е децата да развият наблюдателността си и да научат повече за околния свят.За целта може да използвате и домашно растение, с помощта на което да обясните на детето си какво му е необходимо на едно растение за да живее. За да обясня на Йоан процеса използвах и съвсем елементарна картинка, на която нарисувах слънце, вода, почва и въздух.

За да направя играта по-интересна и да ангажирам вниманието му реших да засадим бобчета, за които ежедневно да се грижим. Така практически той успя да се запознае с процеса и да разбере колко грижи са необходими за да отгледаме едно растение.Надявам се домашните ни занимания да ви бъдат полезни и да откриете нещо подходящо и за вашето дете!


Прегръдки,

Мария

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright 2017, Diane. All Right Reserved.
https://www.instagram.com/mariaspahieva/