.

Случвало ли ви се е да изпадате в състояния, в които сте неудовлетворени и недоволни от всичко което правите? Разочаровани, че не може да изпълните планираните задачи и ангажименти. Че времето никога не стига и сте притиснати от него до стената. Да усещате, че хората около вас имат нужда от вашата подкрепа, а вие се разкъсвате между личните си нужди и потребности и тези на семейството, приятелите, работата. Последните месеци често влизах в подобни състояния на неудовлетвореност от себе си и толкова се обвинявах, че в един момент си казах, че ако не взема мерки над емоциите си ще се превърна в една гневна и раздирана от вътрешни противоречия жена, която с поведението си неволно ще нарани хората, на които най-много държи. Реших, че само с обвинения и терзания нещата няма да се променят и направих няколко малки стъпки, които към момента ме карат да се чувствам спокойна, удовлетворена и балансирана.


Първото нещо което предприех е да си припомня основните моменти от “Четирите споразумения” на Дон Мигел Руис. Не бих казала, че книгата е една от най-добрите езотерични, които съм чела, но определено помага в моменти на несигурност, съмнения, липса на фокус. В размислите и препоръките си Мигел Руис обръща внимание на много фини елементи от живота на човек, но вплетени в един по-различен контекст. Позволява ти да размишляваш и да погледнеш към себе си без обвинение, а с разбиране. А споразуменията гласят:

1. Бъди безгрешен в словото си.

2. Не приемай нищо лично.

3. Не прави предположения.

4. Винаги прави най-доброто, на което си способен.
Паралелно с четенето на книгата започнах да си правя огледални срещи с мен самата, в които си казвам 10 хубави неща които са ми се случили през последните 2 дни. След тях идва ред за 10 хубави неща, които искам да ми се случат през следващите 7 дни. Тези желания записвам в планера си и започвам да ги изпълнявам. Така постепенно осъзнах, че желанията ми са моите краткосрочни цели – лични, професионални, семейни, които реализирайки ми дават увереността, че независимо от напрежението и неудовлетвореността нещата се случват и следват своята логична и желана предначертаност.


Не веднъж съм ви споделяла, че едно от нещата, които почти ежедневно изпълнявам е да отделям време само за мен, в него вниманинто е концентирано върху мен самата – не изпълнявам други странични неща от типа да пусна пералнята, да изключа фурната, да полея цвеята и т.н. Може да са 10, 15, 30 мин., но това са моите минути и са само за мен. Тогава спокойно изпивам кафето си, чета книга или списание, слушам отпускаща музика, рея се в мислите си, а напоследък открих и разтоварването и мотивирането, което ми носи слушането на подкастове. Нова съм в това начинание и не мога да ви препоръчам конкретни хора, които да слушате, но ви споделям платформата Forever35, в която Дори Шафрир и Кейт Спенсър споделят мисли за красотата, начин на живот, здравето на жените над 30. Темите са леки, поднесени приятно, без излишни американски глезотии (поне тези които до момента съм слушала), изказа на аворите е разбираем и ми помага не само да се мотивирам и да чуя различни гледни точки за теми, които ме интересуват, но и да поддържам и развивам нивото си английски, което не е за пренебрегване.


Четвъртото и може би най-простичкото нещо, което започнах да правя е поне веднъж на ден да си казвам “Бъди добра към себе си”. В началото ми беше трудно да си повтарям думите, не защото не бях сигурна в тяхната сила, а защото забравях за тях. Затова вечер преди да заспя, ги записвах в тефтера си със задачи за предстоящия ден и в момента, в който сутрин го отварях това кратко изречение заставаше пред очите ми и нямаше място за забрава. Тук искам да поясня, че не само прочитам текста, казвам го на глас, за да може аз да чуя силата на гласа си, на волята и желанието си, да направя нещо добро за мен. С времето разбрах, че всичко започва от любовта и уважението към нас самите, а вярваме ли в себе си е по-лесно да продължим напред и да приемем и неуспехите си, които по един или друг начин присъстват в живота ни.Бъди добра към себе си!

Мария


Още по темата може да откриете тук.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright 2017, Diane. All Right Reserved.
https://www.instagram.com/mariaspahieva/