.

В живота на всеки един от нас има хора, с които не се чуваме често, виждаме се рядко, но знаме че те са до нас и независимо от обстоятелствата и ежедневните грижи, в момента в който се чуем/видим усещаме тази топлина, разбиране, подкрепа и съпричастност, скрити в посланието на думата приятел.

Преди дни се виждах с близка, с която не се бяхме срещали повече от година, разговорът ни продължи с часове, в които споделяхме за успехи и неуспехи, за разочарования и приятни изненади, за загуби и споделеност, за болки и радости. А преди да се разделим си обещахме, срещите ни да са по-чести, но имайки предвид ежедневието и на двете ни знаем, че пожеланието трудно ще се осъществи.

По време на разговорите ни Д. ми сподели, че в очите ѝ изглеждам различно – физически, емоционално, духовно, а моята първоначална реакция на думите ѝ бе: „ О, не, няма нищо такова, все същата съм си” и продължихме да водим други разговори. Аз обаче съм от хората, които мислят много върху думите и посланията, които даваме и получаваме и след като се прибрах вкъщи се опитах да погледна това „различно” мое лице. Замислих се върху изминалите месеци, дори година и осъзнах колко много  уроци съм получила – някой от тях изпълнени с  тъга и болка, но важни, смислени и даващи посоката, за която дълго време се подготвях. Реално промените не са големи, но явно достатъчно ясни и забележими за околните и ако трябва да ги разделя в няколко направления те ще изглеждат така:


Емоционално

Вярвам, че както всичко в живота, така и емоциите са подвластни на жизненият ни опит. Лично при мен усещам как натрупаните житейски познания и желанието ми да опознавам себе си, рефлектират върху емоционалните ми трансформации.Преди реагирах много категорично и импулсивно в решенията и изборите си, докато сега съм много по премерена, на моменти дори обрана в реакциите си, защото знам, че това не само ще ми помогнат да направя по-добър избор, а и да съхраня себе си и емоциите си.

Преди трудно „влизах в обувките на другия”, докато сега се опитвам да погледна проблема от различните му страни, старая се да бъда обективна и да не изпадам в крайности, защото знам, че монетата винаги има две страни, а действията ни са резултат от много фактори.

Преди лесно се разстройвах, сега също е така, но на този етап от живота си мога много по-умело да владея тази своя слабост и успявам да контролирам проявите ѝ. Така знам, че мога да бъда упора на близките си, които също като мен са в трудна ситуация.


Физически и здравословно

Тези от вас, които ме следват в инстаграм където последните месеци съм доста по-активна знаят, че ежедневно полагам грижа за здравето и тялото си.

 • Задължително веднъж годишно посещавам: онколог, офталмолог, гинеколог, зъболекар, правя си  кръвни изследвания.

Не забравяйте за превантивната грижа за здравето си. Тя е важна за всеки един от нас независимо на каква възраст сме, и колкото по-рано осъзнаем това, толкова по-полезни на телата си ще бъдем.

 • Опитвам се да се храня здравословно. А в  менюто ми не фигурират пържени храни, също така ограничаваме приема на захар и сол. Старая се да приемам повече сезонни плодове и зеленчуци.
 • Приемам много течности, които дават на организма ми необходимата хидратация и жизненост.
 • Не пренебрегвам съня.   

Старая се да слушам тялото си и когато е уморено, независимо от задачите, които имам оставям всичко и отивам да си почина и да се наспя. Може би сте чували за влиянието на сънят върху регенерирането на имунната, нервната, скелетната и мускулната система. Добрият сън възстановява, успокоява и дава енергия на тялото – не го пренебрегвайте! • Прием на витамини, минерали, аминокиселини.

Известен период от време се опитвах да набавям  дневната си доза витамини, минерали и аминокиселини изцяло от храната, която приемам. За съжаление осъзнах, че с хранителното си меню не винаги мога да добавя всички важни и необходими витамини и минерали на тялото си и в момента в грижите за здравето си съм включа имуномодулиращият продукт „Виузид”, който има антивирусно, антиоксидантно и общоукрепващо действие. Имуномодулаторът VIUSID се препоръчва за увеличаване на имунната защита на организма и като възстановяващо средство при различни състояния, характеризиращи се с намалена функция на имунната система и развитието на имунодефицит: при вирусни заболявания, сезонни вирусни инфекции и грип, при хронични възпалителни заболявания, включително и с алергичен компонент.В аптеките има и сироп за деца над 1 година „Визуид”, който е естествен имуномодулатор укрепващ съпротивителните сили на организма и подпомага имунната система.

*С вкус на Лимон.

*Без захар и аспартам.

*Без глутен, млечни продукти и алкохол. • Спорт

Откакто станах майка не съм посещавала фитнес залата, но за сметка на това денят ми започва със задължителен 15 минутен стречинг, а тренировките за седмицата ми в домашна обстановка са не по-малко от 4. Естествено често ме мързи и си казвам днес ще пропусна, но ангажираността към здравето ми и ината в мен са много по-мотивиращи и силни.


Ментално здраве

С началото на първата вълна на Covid – 19 у нас и с постоянното налагане на темата в медийното и общественото пространство започнах да усещам как  психичното ми здрава става по – разклатено, станах тревожна, изпитвах едно постоянно чувство на притеснение и безпокойство, което ту се засилваше, ту избледняваше, но винаги присъстваше около мен. Усещайки тежестта от това психологическо натоварване започнах да търся неща, които ме спасяват от несигурността и неспокойството и започнах да се концентрирам целенасочено към теми които ангажират задълго съзнанието ми. • Записах се на няколко онлайн обучения  за личностно и професионално развитие.
 • Започнах да слушам мотивиращи подкасти.
 • Спрях да правя неща, които ме стресират.
 • Прекарвам повече време в кухнята, което ми дава усещането за наслада и радост от малките неща.
 • Ограничавам гледането и четенето на новини.
 • Създадох си кратък чек лис, който попълвам в края на деня и който ми помага да науча повече за себе си и за факторите, които влияят върху здравословното и психологическото ми здраве. 
 • Започнах да се уча на техниката макреме, която харесвам от дълго време, а прилагането ѝ в ежедневието ми ми носи истинско спокойствие и удовлетвореност.

Надявам се този текст да Ви е бил полезен и да Ви е дал полезни насоки за вашето физическо и ментално здраве! Пазате се и бъдете добри към себе си!


*Статията е в партньорство с Унифарма.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright 2017, Diane. All Right Reserved.
https://www.instagram.com/mariaspahieva/