.

Уртикария или копривна треска. Позната ли Ви е? Преди 2 години за първи път се срещнах с понятието и бе свързано с една алергична реакция от непозната за Йоан до онзи момент храна. Треската се появи през нощта и премина за няколко часа с леки, сърбящи и зачервени обриви основно в областта на корема и гръбчето му, и много бързо след като дадохме противоалергичен сироп сърбежа се успокои и останаха само следи и леки пощипвания, които до сутринта напълно изчезнаха.

Няколко години след тази случка за втори път се срещнах с уртикарията, но потърпевш от треската бе Явор и ситуацията далеч не съвпадна с вече познатата ми и позабравена история.

Всичко се разви след една щура водна игра на момчетата в двора ни. Децата истински се забавляваха и след час пръскане с водни помпи ги прибрах за обяд и почивка. Дотук добре, и те доволни и аз щастлива, че ще имам малко време за работа. Водата и слънцето ги бяха уморили и заспаха още на средата на приказката, но 40 минути след заспиването си Явор се събуди с думите „мама, сърби ме”. Разгледах тялото му и ми направи впечатление, че са излезли няколко пъпки в зоната на корема. Помислих, че нещо го е облазило и отидох да взема мехлем за ухапвания. В момента, в който се върнах при леглото му, пъпките се бяха разпространили в зоната на слабините и врата. Приличаха на пъпките, които се появяват след като сме се опарили с коприва – малки, бледи и изпъкнали, които карат кожата да пламти от дискомфорт. Веднага се сетих за ситуацията с Йоан преди три години. Снимах обрива и го изпратих на леля ми, която е лекар, а тя бе категорична, че става въпрос именно за копривна треска. Получих напътствия какво да правя и какво да наблюдавам като нежелан и опасен симптом, и започнах с лечението.

В следващите 5 час, обривите се появяваха и изчезваха на различни части от тялото, като най-силно изразени бяха тези в зоната на краката. Първите два час, бяха най-интензивни откъм сърбеж и дискомфорт. За да облекча сърбежите освен предписаните мехлеми, нанасях върху пъпките ментолов спирт и компреси от охладени за кратко в камерата памучни пелени. При нас тези варианти много помогнаха и облекчаваха раздразнението.

Тъй като Явор вдигна лека температура и еднократно повърна, предположих че треската е съпроводена от стомашен вирус и се обърнах към педиатър, но след направеният от него преглед за моя радост съмненията ми бяха отхвърлени. А усилията ми се насочиха единствено към грижите за облекчаване на обривите.В следващите редове съм се опитала да синтезирам някой от най-важните неща, които е добре да знаете, ако се сблъскате с уртикария. Надявам се да Ви бъдат полезни.

Как изглежда копривната треска?

 • Това са малки пъпчици, които са с розово-червен цвят и с блед център. Размерът на пъпките не е голям, като най-често те се появяват в група по няколко оточни плаки, които изчезват и се появяват на различни части от тялото.
 • Обикновено активната им реакция продължава до 24 часа.
 • Характерно за този тип обриви е, че е са съпроводени със силен, парещ и понякога боцкащ сърбеж.

Причини за появата на уртикария?

 • Ухапвания от насекоми и ужилвания от пчели.
 • Контакт с растение, което може да предизвика проява на алергична реакция.
 • Инфекция – често при малките деца проявата на уртикария е вследствие на бактериална или вирусна инфекция, които са придружени с треска и диария.
 • Нова храна – обикновено се наблюдава в случаите когато детето е още съвсем малко и е в процес на захранване.

В случая на Явор най-вероятният причинител на обрива е консумацията на колбас, който той бе ял по-рано през деня. Голяма част от храните предлагани в търговската мрежа съдържат множество консерванти, оцветител и подсладители, които също могат да доведат до нежелана странична реакция след консумацията им.

 • Прием на лекарства.

Лекарствата понякога причиняват копривен обрив. Ако детето Ви е приело конкретен медикамент за първи път и кожата му е реагирала с копривен обрив, най-вероятно причината за това е някоя от съставките в препарата.

 • Фактори на околната среда.

Изключително студеното врем или горещите слънчеви лъчи могат да причинят копривна треска, така че промените в средата на детето Ви също могат да имат неблагоприятно влияние върху чувствителната детска кожа.

И тъй като причинителите на копривна треска могат да бъдат много едни от най-лесните признаци, по-които може да я разпознаете от останалите кожни обриви е, че тя се проявява в рамките на няколко минути или часове след първоначалната среща с веществото, което я причинява.Как да облекчим сърбежа?

 • Потопете хавлиена кърпа или памучна пелена в хладка вода, изцедете добре и поставете върху тялото на детето.
 • Тъй като Явор не одобри да мокря тялото му, редувах компресите с хладка вода с такива поставени за кратко в хладилника за да се охладят и облекчат сърбежа.
 • Облечете детето с памучни, широки и удобни дрехи, които да не дразнят кожата му при допир.
 • Ако в дома си отглеждате Алое вера, отрежете едно листо и обтрийте с гела му сърбящите зони. Съставките в растението облекчават сърбежа и усещането за парене.
 • Обтрийте пъпките с ментолов спирт, който също ще охлади тялото и ще намали раздразнението.

Повечето от обривите от уртикария изчезват също толкова бързо колко и се появяват и в тях няма нищо притеснително. Но като родители ние винаги искаме да бъдем на 100 % сигурни, че всичко с децата ни е наред. Затова винаги когато видя нещо обезпокоително при момчетата търся съдействието и професионалното мнение на специалист. Това бих посъветвала и вас!


Надявам се написаното да Ви е било полезно! Желая Ви здраве и слънчеви летни дни 🙂

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright 2017, Diane. All Right Reserved.
https://www.instagram.com/mariaspahieva/