.

Едното от качествата, които най-мнго харесвам в себе си, и което смятам, че до голяма степен ми помага в ежедневието ми е организираността ми. Аз съм от хората, които винаги планират деня си, водят си бележки, правят си графици. Затова и често когато получавам похвали, свързани с това колко добре се справям винаги споделям, че всичко е въпрос на организация и правилно планиране на времето. Да, не винаги се справям добре, но наличието на изградена рутина ми помага в ежедневието и определено влияе по-адекватно да приема неизбежните стресови ситуации в него. А по долу съм събрала и някой от любимите ми хитрини, които правят дните ми на майка, любима, домакиня и работеща жена по-леки. 


  1. Седмичното меню винаги помага.

От години вкъщи се прави седмично меню и вярвайте ми тази семейна рутина е полезна за всички ни. Изградих този навик още в началото на съвместния ни живот с Кирил, който тогава винаги си приготвяше храна за работа и имаше план какво ще закусва или обядва през седмицата докато е извън къщи. Постепенно и аз бях въвлечена в този негов начин на живот и с времето осъзнах колко полезно за нас като семейство и домакинството е наличието и спазването на седмично меню. Така успявам да спестя време в чудене какво да приготвя за момчетата, помага ми по-лесно да организирам времето прекарано в кухнята, улеснява пазаруването ми в магазина, а също така изключва трупането на ненужни продукти и изхвърлянето на остарели такива. Не за подценяване е и факта, че наличието на меню ми помага да готвя разнообразно и да опитвам различни рецепти в кухнята. Вече дори толкова съм свикнала с този режими, че за да си направя живота още по-лесен през почивните дни си подготвям и заготовки за част от ястията, което също ми пести време пред котлона. Основно си приготвям заготовки с бланширани зеленчуци, варени картофи, бульони, които затварям още докато са топли в стъклени буркани и използвам в рамките на седмицата. Крутоните или брускетите с билки, също са едни от нещата, които почти винаги има у дома, като тях основно добавям към салатите или крем супите.  


2. Подготовка на дрехите за седмицата.

Неделята е ден, в който подготвям и дрехите на децата за градина. Това което правя е да изгладя дрехите на момчетата и да ги организирам в сетове за всеки ден от седмицата, така сутрин бързо вадя подготвените облекла за Йоан и Явор и ги оставям да се обличат сами. Освен че прави сутрините ми по-спокойни, тази хитрина ми позволява винаги да имам готови дрехи под ръка и ако някой точно преди тръгване се изцапа или намокри успявам да реагирам светкавично. 🙂


3. Направете си седмичен план.

Както ви споменах аз обичам да иама седмична програма със задачи и дейности, а за да ми бъде по-лесно и подредено групирам задачите по значимост и отбелязвам, тези които са с най-голям приоритет. С Кирил се стремим и двамата да сме наясно с плановете и ангажиментите на другия за да може по-лесно да се стиковаме когато става въпрос за завеждане и взимане на децата от градина, посещение на извънкласни занимания, срещи с техни приятели, работни и лични ангажименти.


4. Делегиране на отговорности.

Като родители се опитваме да даваме отговорности на децата в зависимост от възрастта им. Смятаме че по този начин им помагаме да  изградят навици за самостоятелност и усещане за значимост, а същевременно с това ги учим от малки да проявяват отговорност за нещата, които зависят от тях. Споделяла съм ви, че момчетата ми помагат за сериврането и отсервирането на масата, както и в подготовката на някой елементи от готвенето. Събличане, обличане, хигиена, подреждане на играчките, също е тяхна отговорност, като ние с Кирил вземаме участие само когато видим, че изпитват затруднение и несигурност в някоя дейност. 


5. Не губете фокус.

Признавам си това ми е най-трудно, но се старая да съм стриктна и да бъда фокусирана и отдадена на момента. Когато играя с децата правя само това, не готвя, не разговарям по телефона (ако това не е належащо) , не поглеждам към телевизора и сериала, който върви на заден фон. Когато имам служебни ангажименти се фокусирам изцяло върху тях и изпълнението им, не се разсейвам в отговаряне на съобщения в месинджър, инстаграм, вайбър и пр. Така времето ми прекарано с най-близките, а и това за домашните и служебните ангажименти е много по-ефективно и смислено, изпълнено със спокойствие и без тревожност, че не съм на 100% тук и сега.


6. Мислете върху това какво вие може да дадете на семейството си, а не какво другите дават на техните!

Социалните медии имат силата не само да радват сетивата с красиви и хармонични снимки и персонажи, но и да изграждат една илюзорна представа за живота около нас и колкото по-често си даваме сметка затова, толкова по-спокойно ще приемаме съвършеното си несъвършенство. Аз знам, че не съм перфектната майка, домакиня, любима и съм приела нещата такива каквито са. Искам дома ми да е вечно чист и подреден, но не веднъж съм ви показвала и какъв хаос цари в него и не се срамувам от това. Да вкъщи не ухае на домашен хляб, не се правят често 5 степенни менюта и десерти, но пък има ли ги им се наслаждаваме максимално. Дори има случаи, в които кус-куса се приема в пъти по-добре отколкото телешкото с манатарки, лучената супа или минестронето. Опитайте се да надграждате себе си, а не другите, победата над вас и вашето професионално и личностно развитие е много по-сладка от съревнованието с някой друг.


7. Подарете си време за вас!

Семейството е най-ценното и скъпо нещо, което имате, но и времето с хората извън него и със самите вас е също толкова важно за хармонията ви. Дори и да не може да излезете с приятели, отделете си време за уединение, четете книга, разходете се в парка, излезете на среща с вас самата! Откъснете се от любимите ви хора и се отдайте на себе си. Макар да е само за час, нека това бъде вашето време, в което да чуете мислите си и просто да гледате как слънцето се прокрадва измежду листата на дърветата. За мен това е най-добрата кратка почивка, която ми дава енергия и сила да се върна отново в динамиката и натовареността на ежедневието.   

Когато Йоан се роди попаднах на една американска книга за родителство – “Ръководство за недоспали родители” на Трейси Хог, от която успях да си открадна някой много ценни препоръки, които прилагам и до днес. Една от тях е свързана с почивката и добрия сън. Авторката на книгата съветва родителите да се редуват при полагане на нощните грижи за новороденото. По този начин майката и бащата споделят отговорностите по детето, а същевременно с това си помагат в набавянето на нужните часове спокоен нощен сън, който е изключително важен не само за физическото ни здраве, а и за менталното. Естествено изграждането на този навик може би ще се забави във времето ако детето се буди за нощно кърмене, но вярвайте ми този вариант на редуване много помага, особено когато има натрупана умора. С Кирил започнахме да прилагаме идеята от около 4-я месец на Йоан, като се редувахме в ставанията през нощта – 2 поредни дни ставах аз, след което Кирил поемаше щафетата, после отново аз и така до раждането на Явор. 🙂 Тогава нещата се измениха и за околко година не сме прилагали идеята, тъй като Явор бе много привързан към мен и освен, че се будеше често отказваше да бъде хранен от друг. Йоан също имаше своите нощни будения и преценихме, че този вариант вместо да помага ще ни пречи. Вече децата са големи и буденията за хапване са в историята, но въпреки това традицията за редуване остана, като основно сега е преди сън и е съпътствана с четене на книжка и оставане в стаята докато момчетата заспят. Така всеки от нас има своето лично време и такова само с децата.

Толкова от мен, моите седмични графици, планове и списъци. Дано са Ви полезни и успеете да приложите някой от хитрините и във вашето ежедневие.


Пазете се,

Мария

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright 2017, Diane. All Right Reserved.
https://www.instagram.com/mariaspahieva/