.

Когато преди две години реших да направя Адвент календар за момчетата не очаквах, че той ще породи толкова вълнение на цялото семейство и че постепенно ще се превърне в наша коледна традиция, която Йоан и Явор да очакват с нетърпение, а ние с баща им да подготвяме с ентусиазъм. Единственото нещо, с което се съобразяваме при направата на календара е в него да отсъстват голем подаръци, а всички скрити ежедневни изненади да бъдат съпътствани с предизвикателства, забавление, познание и време прекарано заедно. Такъв е и Адвент календара за 2021, който споделям и с вас, и който смятам, че може да ви даде интересни идеи за семейни игри. Ето го и него. 🙂1-ви декември “Писмо до Дядо Коледа”.


Започваме месеца с писмо до Дядо Коледа, шаблони, на което ще откриете в края на текста. Тази година сме решили да изпратим писмата до работилницата на белобрадия старец в Лапландия, а адреса там е:

Santa Claus Main Post Office

Tähtikuja 1, Rovaniemi

96930 Arctic Circle,

FINLAND


2-ри декември “Посещение на библиотека”.

Момчетата все още нямат карта за библиотека и това ще бъде второто им предизвикателство за месеца. Ще посетим кварталната библиотека, ще изберем по една книжка с коледна тематика и ще си извадим карти за това изпълнено с магия място.


3-ти декември “Да си направим коледна украса”.

Време е за коледна украса за детската стая. За целта трябва единствено да се сдобиете с ножици, лепило, гланцово блокче.


4-ти декември “Подари добро”.

Направи добро за някой друг. В момента има много коледни инициативи, които може да разгледате с децата си и заедно да изберете, в коя да се включите. Ето и няколко идеи от мен :

“Платформата” на Фондация BCause е едно от местата, където може да изберете кампания, на която може да помогнете.

Друга подобна платформа е Time Heroes .

Може да посетите и сайта на “Съвет на жените бежанки в България”, тези от вас, които ме следват в Instagram, знаят че неведнъж съм споделяла за инициативите на сдрижението.


5-ти декември “Картичка за баба и дядо”.

Време е за коледни картички за баба, дядо и всички любими на сърцата ви хора. За изработката на картичките ви е необходимо единствено творческо вдъхновение, сигурна съм, че в домовете ви има бели листа, моливи, водни бои, гланцови блокчета, лепило, с които може да направите чудеса.


6-ти декември “Да украсим елаха”.

Намерете малка коледна елха, която децата Ви да украсят и поставят в стаята им. Може да използвате и иглолистни клонки, които да поставите във ваза и да декорирате тях. За да запазите клонките свежи ги поставете в разтвор от глицерин с вода в съотношение 1:2. Препоръката ми е клонките да престоят в разтвора около 3 дни, така зеленината ще получи лъскав завършек и трайност.7-ми декември “Коледен стих”.

Помогнете на детето Ви да научи кратък коледен стих или песничка. Аз съм се спряла на този:

Дядо Коледа
“Сняг на облаци се дига,
дядо Коледа пристига
в златна хубава шейна
чак от Стара планина.
“Дзън-дзън-дзън!” – звънци звънтят,
в сладък сън децата спят.
Но да знаят той що носи,
ще наскачат голи, боси
и ще дигнат шум безкрай:
“Дай на мене, дядо, дай!
На мен – кукла, на Стоян –
топка или барабан!”


8-ми декември “Фигурки от солено тесто”.

Направете си играчки от солено тесто и ги украсете заедно. Тъй като процесът по направата на тестото, изпичането му и украсата е трудоемък може да изберете почивен ден, за да въвлечете децата във всички етапи от приготовлението.


9-ти ден декември “Българските обичаи”.

Време е да си поговорите за българските обичаи съпътстващи празника. В разговорите може да включите и картите “Юначе”, в които има символи характерни за честването на празника в България.


10-ти декември “Да рисуваме заедно”.

Още един ден за ръчен труд и творчество. За тази задача ще ви бъдат необходими шишарки или жълъди, бяла акрилна боя и четки за рисуване. Идеята е заедно с децата да нарисувате шишарките и те да изглеждат сякаш са покрити със сняг.


11-ти декември “Скрито съкровище”.

Какво ще кажете за търсене на скрито в дома Ви съкровище? Купете нещо малко, което детето ви да открие скрито вкъщи. Това може да е лакомство, книжка, играчка за елха, моливи. Давайте напътствия на детето къде да търси, може да направите и карта с инструкции, но имайте предвид, че тя ще ви отнеме повече време в подготовката на предизвикателството.


12-ти декември “Посещение на театър”.

Декември е месец изпъстрен с много коледни събития – концерти, театри, работилници, базари, които може да посетите и да се забавлявате до насита.


13-ти декември ” Джинджифиловата къщичка”.

Дойде ред и на Джинджифиловата къщичка, която определено ще е предизвикателство за всички вкъщи и обещавам да споделя как се е получила.


14-ти декември “Коледно парти”.

Време е за бурно коледно парти, ще танцуваме и ще пеем тематични песни. Да му мислят съседите, за нас ще е веселба 🙂 .


15-ти декември “Коледуване”.

Разкажете на децата си за ритуала “Коледуване”, може да научите и песента “Коледа” на Иван Вазов:

“Ой, Коледо, мой Коледо,

роди ми се боже чедо.

Кравай скача от полица

ври в котлето кървавица.

Запей, бабо, като лани,

весело на нас да стане:

ой, Коледо, мой, Коледо,

роди ми се боже чедо!”


16-ти декември “Коледно бинго”.

Нарекла съм го “Коледно бинго”, но реално не знам дали е това :), а в края на текста ще откриете идеи с шаблони за игра.

Шаблон 1 е да се открият двойките елементи, като една от тях не отговаря на темите “Зима” и “Коледа”.

Шаблон 2 е свързан с това да се посочат всичи елементи, които са свързани с темата “Зима” и “Коледа”.

В шаблон 3 трябва да откриете различната елха, в случая това е елхата в пикапа 🙂


17-ти декември “Знаете ли, че …?” .

Знаете ли, че украсяването на коледни елхи започва в Германия през 16-ти век. Вместо лъскавите декорации, които виждаме по тях днес, те са били аранжирани с плодове и ядки.

Наскоро попаднах на публикация, в която се разказваше историята на коледният венец, според която той се свързва с короната от тръни, която е сложена на Исус. А цветовете на Коледа – червено, зелено и златисто са неизменна част от него. Твърди се, че червеното представлява кръвта на Исус, зеленото символизира живота, а златото означава царственост и светлина. А вечнозелената зеленина използвана за направата на коледни венци, символизира силата на живота и природата дори в най-мрачните дни на зимата.


18-ти декември “Как се ражда историята за Дядо Коледа”.

Разкажете историята за Дядо Коледа базирана на легендата за св. Николай, който бил епископ и се грижел за бедните и нуждаещите се хора.


19-ти декември – “Разкажи ми”.

Организирайте си тематична вечер, в която всеки от семейството да разкаже коледна история/приказка.


20-ти декември “Коледни сладки”.

Момчетата обожават да играят с тесто и затова реших да включа още едно вкусно предизвикателство към тях като този път задачата им е да се включат в направата на коледни сладки и след това да ги декорираме заедно. Миналата година попаднах на тези цветни захарни шрифтове, които са много лесни за работа и от деца, а забавата е гарантирана!


21-ти декември “В царството на приказките”.

Вкъщи книгата е на особена почит и в навечерието на Коледа винаги купувам тематични приказки за децата, а тази публикация на Пири съм сигурна, че ще ви бъде много полезна.22-ри декември “Какво се крие в шапката на Дядо Коледа?”.

Изберете малки предмети, които скрийте в тъмна торбичка. Целта на играта е всеки един от участниците да отгатне само с опипване какво се крие в торбичката, която може да бъде заменена с коледна шапка или чорап за подаръци!


23-ти декември “Коледен филм”.

Момчетата вече са достатъчно големи и с кратки паузи успяват да изгледат по-дълъг филм, а тематиката е както може да се досетите е коледна. Избрали сме си “Веселият Мадагаскар”, а ако вие и децата ви сте го гледали може да си изберете : “Полярен експрес”, “Коледата на Анджела”, “Тайните служби на Дядо Коледа”.


24-ти декември “Бъдни вечер”.

Включете децата в приготовленията за Бъдни вечер, разкажете им за ястията, които присъстват на трапезата, какъв трябва да бъде техния брой, какво символизира върбовата клонка и пр.


Коледни материали

Писмо до Дядо Коледа:


“Коледно бинго”


За направата на календара използвах обикновени хартиени пликове, които подгънах в горната част за да приличат на покрив на къщичка. Рисувах с бял маркер с дебелина 1-2mm., опитах и с акрилна боя, но става твърде бавно и това ме отказа.


Казват, че декември е един от най-хубавите месеци от годината, направето го вълшебен и си подарете повече време заедно!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright 2017, Diane. All Right Reserved.
https://www.instagram.com/mariaspahieva/