.

На около 240 км. от София, в близост до китния Гоце Делчев и не далеч от слънчева Гърция, сгушено сред вековни дървета се намира магнетичното еко-селище “Омая”. В мига, в който прекрачите прага на приказното място ще разберете, че името не е случайно, а всичко вътре ще ви нашепва, че сте част от вълшебен сюжет, който пленява с естествената си природна красота, живописни гледки и обгръщащо те чувство на спокойствие и хармония.

Omaia_7


Бях чувала много за селището и въпреки, че е на 20 км. от родният ми град, по една или друга причина все не достигах до него… и така до момента, в който заедно с приятели не решихме да намерим лятна прохлада именно там 🙂 . 

Пътят до “Омая” е съпътстван с множество завои и малко на брой неравни участъци, които определено не са по вкуса ми, но всичко това бе забравено в момента, в който стъпих на малките и кипри каменни пътечки, които ни отведоха в един приказно красив свят, изпълнен със зеленина, горско очарование, пирински чай и пленителен мирис на борова гора.

Omaia_5


Едно от първите места, които виждате в страната на чудесата “Омая” е китна ливада с разпръснати из нея дървени столчета, на които може да поседнете и на спокойствие да се насладите на малкото бистрото езерце, разположено под клоните на омайно зелени дървета. От едната страна, на езерото е построен уютен ресторант, в който прегладнелите гости могат да се отбият и под звуците на приглушена музика да опитат от вкусно приготвените гозби.

Omaia_10


По –  наблюдателните ще забележат, че покрива на ресторанта е постлан с трева, и за да стигнеш до ливадката си крачел бодро именно през него, което е още едни знак, че авторите на това забележително местенце повече от всичко са търсели естественото сливане между природа и архитектура.

Omaia_3


Желаещите да натрупат слънчев загар могат да се възползват от възможността да потопят крачета в изумрудено синята вода на басейна и с чаша коктейл в ръка да отпразнуват запознанството си с омайната “Омая”.

Omaia_6

Omaia_8


Пленена съм от майсторството и професионализма на дизайнерите на проекта, които са изградили комплекса изцяло от естествени материали: глина, камък, дърво, слама и със завидна лекота са съхранили природните богатства такива каквито са, водени от идеята “Природата над всичко”!

Omaia_9


В еко-селището има изградени седем къщички, всяка от които носи приказно наименование: “Вълшебна”, “Горска”, “Езерна”… В момента, в който зърнете всяка една от тях ще бъдете пленени от ненатрапчивото им очарование и магичен облик. Намирайки се в близост до тези уникални по своята същност постройки мислено се пренасям във вълшебният свят на хобитите и във вечно зеленото им Графството. Ех, че хубаво е на душата…

Omaia_1

Omaia-4


Из целия комплекс са обособени зони за отдих и барбекю, което позволява посетителите да си организират прекрасен пикник, с който да закрепите връзката си с това вълшебно място. Чувството да хапваш сладко, сладко на открито в близост до езерото или планинското поточе, под звуците на работлив кълвач и палава катеричка е просто удивително.

Omaia_2


В края на разходката си из пленителната “Омая” човек се чувства, пречистен, прероден, удивен, а в моя случай и вдъхновен да пътешества и открива нови и нови приказни места…

Omaia_11


Посещавали ли сте “Омая”? Има ли местенце, от което черпите сила, енергия и вдъхновение? Ще се радвам да споделите 🙂

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright 2017, Diane. All Right Reserved.
https://www.instagram.com/mariaspahieva/