.

От доста време бях чувала за менструалните чашки, но все не се решавах да опитам такава за себе си. Започнах годината с няколко лични обещания от мен за мен, едно от които бе това да се опитам аз и семейството ми да намалим отпадъците, които в ежедневието си изхвърляме. И естествено покупката на менструална чашка се оказа една от стъпките, които направих в посока на тази желана промяна. 

Знам че на моменти този текст може да стане твърде интимен, затова нека си представим, че обсъждаме темата на по чаша летен коктейл в приятелска компания и без притеснения да продължим напред 🙂 .

За тези от вас, които все още не са попадали на чашката в интернет или физически магазин ще поясня, че менструалната чашка е направена от гума или силикон и може да се използва многократно. За разлика от тампона, който абсорбира кръвта менструалната чашка я събира до момента, в който не я извадите и изхвърлите събраната течност.

Както вече ви споделих чашката е за многократна употреба и стига да я съхранявате и поддържате правилно може да използвате с години.Ако поне за малко съм ви накарала да се замислите върху възможността да замените синтетичните дамски превръзки и тампони с менструална чашка, може да продължите да четете и да разберете защо направих този избор за интимната си хигиена.

  • За разлика от дамските превръзки и тампони менструланите чашки не са токсични.

Голяма част от посочените хигиенни материали са направени от памук, който още при растежа си е третиран с пестициди и хербициди, които водят до раздразняне и възпаление на кожата. Предполагам немалка част от вас са се сблъсквали с този дискомфорт, аз също!

  • Да бъдем отговорни към природата!

Преди време попаднах на публикация, в която се отбелязваше, че годишно в околната среда се изхвърлят около 200 000 тона продукта за женска хигиена. Плашеща статистика, към която аз не искам да спадам. Ако е възможно да намалим отпадъците от тези продукти, какво ни пречи да го направим? А менструалната чашка не създава отпадък, намалява го!  • Менструалната чашка ще ни помогне да спестим пари.

Ако всяка една от нас си напраи кратка равносметка за дадените средства за подобен тип хигиенни материали сигурна съм, че сумата ще е в хиляди левове. А инвестицията в менструалната чашка е еднократна.

  • Комфорт и удобство.

Тук думите са излишни, но все пак нека не забравяме колко често сме се притеснявали да не се изцапаме докато сме в цикъл. Ограничавали сме любими занимания и посещение на места само защото сме неразположени. Искам да ви кажа, че откакто съм с менструална чашка съм забравила за това. Спортувам, танцувам, нося светли дрехи и не се безпокоя дали няма да изцапам бельото си. И да, докато съм на плаж няма да се притеснявам дали кончето от тампона ми не се показва 🙂 .

  • Здравето ни е приоритет!

Както споменах по-горе в дамските превръзки и тампони може да се установят следи от пестициди. При изработката на превръзките също така се използва целулоза, полиетилен и синтетични влакна, които в немалко случаи дразнят кожата и предизвикват инфекции. Направени изследвания по-темата показват, че продължителното използване на превръзки може да доведе до сърбеж, парене, дори до обилно бяло течение. Има случаи, в които се наблюдава и възпаления на отделителната система, които са причинени от употребата на дамски превръзки. Няма да изпадам в излишни подробности, но ще отбележа, че подобен дискомфорт съм усещала и аз, а наличието му през топлите месеци от годината е повече от неприятно!

При избора си на менструална чашка за първи път в живота си не съм търсила препоръки от приятел или мнение на клиенти в интернет. Просто отворих Google и зададох темата “менструални чашки”. Избрах тези на MeLuna, защото бяха и едни от първите, които ми излязоха при търсенето. Формата им наподобява малка камбанка, която не абсорбира менструалната кръв, а я събира. При поставянето си чашката прилепва към стените на влагалището, формира вакуум и постига пълно уплътнение на вътрешната средаЛесно свикнах с поставянето на чашката, но с изваждането имах леки затруднения и дискомфорт, фактори които вече са в миналото 🙂 . В сайта на марката има много подробна и ясна информация, която би ви помогнала да изберете най-подходящата за вас менструална чашка, както и съвети за поставяне и изваждане, съхранение и хигиена. 

И като споменах думата хигиена ми се иска да кажа малко повече и за нея.

  • Ежедневно почистване.

Когато извадите чашката задължително я изплакнете с течаща студена вода. Ако имате възможност може да почистите и с мек сапун за ръце и тяло, но това не е задължително. Аз използвам този на Eucerin, който е за чувствителна кожа. В случаите, когато ви се наложи да използвате обществена тоалет почистете менструалната чашка с интимни мокри кърпички.

  • След цикъл.

След края на цикъла винаги стерилизирам и съхранявам менструалната чашката в чиста и защитета среда. Стерилизирам чашката във вряща вода за 3-5мин., а за съхранение използвам ето този сгъваме контейнер, който може да се използва и в микровълнова фурна.

Споделям и едно кратко видео, което е насочено към правилното съхранени и поддържане на чашката когато не сте в цикъл.Не мога да сравня MeLuna с менструална чашка на друг бранд. Но със сигурност знам, че включването и в интимната ми грижа е едно от добрите и смислени решения в живота ми като жена и жител на тази планета, за която ежедневно трябва да се грижим. Една ни е!Оставям и няколко статии по темата, които смятам че ще ви бъдат интересни и полезни при взимането на информирано решение по въпроса “За или против менструалните чашки” :

https://www.nationalgeographic.com/environment/article/how-tampons-pads-became-unsustainable-story-of-plastic

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3948026/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3948026/

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright 2017, Diane. All Right Reserved.
https://www.instagram.com/mariaspahieva/