.

Януари измина толкова бързо, а обръщайки се назад откривам много изречения от типа: “исках да направя, но не успях”. Не ми харесва да чувам тези думи, особено в началото на годината. Действат ми потискащо, карат ме да усещам неудовлетвореност и липса на пълноценност. Но, същевременно с това тази осъзнатост ми дава тласък и желание за промяна.

Фокусирайки се върху изминалите 31 дни и действията ми през тях осъзнавам, че независимо от съществуващото неудовлетворение има положителни малки крачки, които с повече осъзнатост, целенасоченост и постоянство мога да превърна в позитивни навици, които да ми помогнат грижата за себе си да бъде по-силен и осъзнат акт на себеобичане.

Intermittent Fasting

Първата крачка бе в посока по-здравословен начин на хранене. Завърнах се към Intermittent Fasting, което периодично прилагам в ежедневието си от средата на 2019г. Смело мога да твърдя, че благодарение именно на този режим килограмите ми последните години варират между 51 – 54, най-високи обичайно са около празниците. И, да, сигурна съм, че ако не прилагах периодичното гладуване, не спортувах, и ежедневно консумирах захарни изделия щях да бъда доста над тези цифри. Повече за 16:8 може да прочетете тук.

За месец фастинг тялото ми е с килограм по-леко, по-жизнено и енергично. Усешането за подутост и постоянен глад изчезна, а най-обнадеждаващото е, че жаланието ми да хапвам сладко с всеки изминал ден става все по-малко. Това за мен е истинска победа!

Физическа активност

Старая се да бъда активна и да спортувам ежедневно. Към момента основно практикувам йога, а от средата на месеца включих и 15 мин. медитация преди сън. Чувствам, че медитацията ми влияе добре и ми помага да заспя по-лесно, особено в дните когато съм била напрегната. В такива дни по време на медитация ми е по-трудно да запазя тялото си в пълен покой, лесно губя концентрация, разсейвам се бързо, но в края усещам мислите и тялото си спокойни, което ме мотивира да не се отказвам от взетото решение.

Знаете колко харесвам Boho Beautiful Yoga , ще ги спомена отново, като към тях бих добавила и Йога с Таня, където също има интересни йога практики, упражнения за раздвижване, медитация за начинаещи и напреднали.

Водене на дневник

Преди време си водех дневник, за който си отделях по няколко минутки всеки ден. В него отбелязвах мисли, които са ми направили впечатление, записвах си думи на децата, които са ме усмихнали, изразявах преживени емоции. Чувствах се добре от воденето на дневник, но не бях постоянна в писането, а ми бе приятно да изразявам емоциите си на лист. Решена съм да подновя писането и докато чакам тефтера си от Lo.Lia, практикувам писане върху хвърчащи бели листа, които често момчетата украсяват с пъстри рисунки. 🙂

3 неща, за които съм благодарна днес

“3 неща, за които съм благодарна днес” е още един “ритуал”, към който се завърнах през последните седмици. Практикувах го дълго време, но в един момент ежедневието така ме пое, че започнах да го пренебрегвам и постепенно изцяло го загърбих. Правя го вечер преди да заспя, а мисълта, че си лягам с благодарност дава на съзнанието ми спокойствие, мир и увереност.

Виждайки благоприятното влияние на тези малки крачки съм все по-силно мотивирана да продължа да ги прилагам в ежедневието си. Желанието ми е към тях идните месеци да добавя минутки за дихателни упражнения и време за участие в обучения, уебинари, с които да придобия нови умения и компетенции.

Най-често избирам обучения през тези платформи:

https://softuni.bg/

https://www.udemy.com/

https://www.ted.com/

https://www.thecampster.com/bg/

https://www.domestika.org/

За финал ми се иска да кажа на себе си и вас, че винаги ще има периоди, в които ще усещаме неудовлетвореност и разочарование. Но нека тези негативни емоции бъдат нашата първа крачка към желаната промяна. 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright 2017, Diane. All Right Reserved.
https://www.instagram.com/mariaspahieva/