.

Възрастните обичаме да питаме децата: “Какви искат да станат когато пораснат?”. Поглеждайки назад към детството си сигурно и вие си спомняте този въпроси и моментите на мечтания за бъдещето след задаването му.

Преди дни издателство “Дъбови листа” ме върнаха към тези отминали моменти, припомняйки си за мечтаната професия на едно малко момиче, което обичаше да играе на фунийки и “Стражари и апаши”. Може би ще изненадам голяма част от вас, но аз почти нямам спомени за това каква съм искала да бъда като порасна. В съзнанието ми изникват моменти на безгрижни игри, с различни роли в тях, но никога и нещо което за по-дълъг период от време да е било във фокус ми. Имаше период, в които бях учителка в детска градина и училище. След което се превърнах в лекар в спешно отделение. За кратко бях продавач и сервитьор. Но, да, аз не бях от децат с големи мечти за конкретна професия.

Това лутане и откриване в професионален план бе и едно от най-дългите ми житейски пътувания, в което бях оптик и социален работник, HR и кариерен консултант, а от малко повече от година се занимавам с дигитален маркетинг. Започнах плахо, но с всеки изминал ден ставам по-добра, в работата си, което ми дава удовлетворение и увереност във възможностите ми. А същевременно с това ми помага да покажа на децата си, че често промяната е тласък напред към опознаването на света и себе си.

Както споменах за известен период от време работих в сферата на кариерното консултиране, което ми помогна да погледна по-задълбочено върху важността на въпроса за ранното професионално ориентиране при децата и какво ние като родители можем да направим за да разширим познанията им по темата.

Описвайте задъженията на хората, които срещате в ежедневието си.

Ако често се придвижвате с автобус може лесно да включите дейностите, които изпълнява един шофьор на автобус. Ако децата ви са малко по-големи може да разширите разказа си като добавите, кои други професии са обвързани с тази на шофьора, на пример: механик, контрольор, строителен инженер, проектант на автомобили и др.

Задавайте въпроси, които провокират детското любопитство.

Какво прави един лекар всеки ден? Какво харесва в работата си? Трябвало ли е да ходят на специялно училище за лекари? Мислиш ли, че би ти харесало да бъдеш лекар?

Тази дискуся ще позволи на вас и детето Ви да обърнете внимание и на други важни елементи свързани с придобиването на конкретна професия.

Използвайте силата на играта.

Осигурете възможности на децата да играят с играчки, които представляват професии (напр. стетоскоп, шапка на готвач, отвертка, трион), след което им обяснете как тези играчки са свързани с кариерата. Важно е да обърнете внимание на това, че облеклото и играчките ще помогнат на децата да обвържат предмети с професии, но това ще е достатъчно само за началното им запознаване с дадена професия, оттук нататък трябва да задълбочите разговорите си.

Например: Зъболекарят използва дентално огледало за уста, за да прегледа обстойно външната част на зъбите на пациентите и да се увери, че те са напълно здрави. Зъболекарите знаят дали нещо не е наред, защото са учили за това в специално училище.

Помислете за скритите послания, които децата ви получават за вашата професия.

Замислете се как най-често ви виждат децата ви след работа – стресирани, изнервени, необщителни, уморени или усмихнати, спокойни, позитивни. Използвате ли повече определения от типа: “в тази работа е толкова напрегнато”, “уф, омръзна ми от проблеми с колегите”, ”никой не уважава мнението ми”, “чувствам се много доволен от свършеното днес”, “щастлив съм от работат си”. Подобен тип изрази несъзнателно насочват децата към положителните и отрицателните характеристики на дадена професия и изграждането на представа за нея.

Потърсете какви образожатени книжки и игри се предлагат на пазара.

Последните няколко години в търговската мрежа все по-често попадам на хубави, интересни и полезни занимания насочени към темата за света на професиите.

Може да разгледате предложенията на: Clever book и техните “Смях карти с професиите”, енциклопедията “Професиите” от поредицата “Откриватели” на издателство “Фют”, “Какъв да стана” на издателство “Слово”.

Наскоро издателство “Дъбови листа” пуснаха на пазара книгата “Когато порасна…” на Кантен Гребан, която грабва читателите си – малки и големи с красивите си илюстрации.

Главни герои в историята на Гребан са различни породи кученца, които той използва за да илюстрира децата от детската градина и желанието им когато пораснат да практикуват конкретна професия. Тези които познават творчеството на Кантен Гребан занят колко въздействащи са творбите му. Кучетата са нарисувани абсолютно брилянтно, цветовете и фигури са живи, ярки, чисти и дълбоки. Според мен наличието на малко текст прави книгата подходяща за деца между 3 и 5 годишна възраст, период когато се пораждат и първите мечтания за бъдещата професия.

Говорете с децата си за вашата работа – какво правите всеки ден, какво обичате в нея, как сте избрали кариерата си и какво е трябвало да направите, за да стигнете до тук. Бъдете прости. Използвайте позитивни послания. Отговаряйте на въпросите им обективно.

Прегръдки,

Мария

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright 2017, Diane. All Right Reserved.
https://www.instagram.com/mariaspahieva/