.

Февруари измина неусетно. Не знам дали заради краткостта си или заради изпълнените със задачи дни, но определно не мога да повярвам, че вече е март и усещането за слънце и пъстрота все по-силно се долавя във въздуха. Бе хубав месец, в който успях да завърша неща, които често отлагах и поставях в графата “може да почакат”. Дадох началото на едно ново партньорство, което ме изпълва с удовлетвореност и вяра. И не на последно място успях да направя още една крачка към предизвикателството 12 книги за 12 месеца. За съжаление изборът ми на роман не бе сполучлив. Но понякога дори и лошите решения са заредени с доза положителни послания.

“Измамният живот на възрастните”

Книгата, която прочетох е “Измамният живот на възрастните” на Елена Феранте. Досега съм попадала на много възторжени отзиви за Феранте. За лекотата, с която пише, за майсторството да разгръща образите на персонажите си, за проницателността, с която описва женската природа. И точно тези ласкави думи ме накараха да посегна към нея.

За съжаление в “Измамният живот на възрастните” не открих нищо от изброеното по-горе. В началото историята започна интригуващо и примамливо, но след осемдесетата страница книгата изгубва своя заряд и динамика. На моменти разказът на Феранте става толкова бавен и еднообразен, че се питаш “останало ли е читателското любопитство в теб за да продължиш да четеш?”. Въпреки това смятам, че в литературата възприятията за добро и лошо, задълбочено и повърхностно, за слаб и силен текст са много субективни и разочароващата книга за един може да се окаже брилянт за друг. Затова ако изпитвате интерес към книгата разгърнете я и се потопете в историята.

За разлика от мен децата останаха доволни от февруарското си четиво. Дори пожелаха след време отново да го прочетем. А то е “Тринайсет чудовища за Хелоуин” на Благой Иванов. Книгата ни пренесе в Земята на проклетите, където заедно с гарвана Ван странствахме и събирахме 13 чудовища за едно различно Хелоуин празненство. Това е една нетипична история за очакването на нощта на Вси Светии, в която страшните чудовища не са никак страшни, а напротив – носят добрина в себе си, дори могат да обичат. Препоръчвам искрено за деца от 5 нагоре. Горна граница не бих поставила, защото често детската литература е интригуваща и за пораснали читатели 🙂 .

Аудиокнига – “Братята с лъвски сърца”

В случай, че харесвате аудиокнигите в момента може да се възползвате от промоцията, която тече в Storytel . Като нов потребител платформата ви дава в следващите 3 месеца 50% отстъпка от абонамента. Ние го направихме и наред с художествената литература за възрастни успяхме да изслушаме и един детски роман – “Братята с лъвски сърца”. Радвам се, че успяхме да чуем заедно тази книга, която наред с темите за бедност, смърт и болест обръща внимание и на силата на братската обич, на волята да преодолееш страховете си, на емпатията, постоянството, справедливостта. 

Сподели ми за твоите февруарски четива.

Прегръдики,

Мария

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright 2017, Diane. All Right Reserved.
https://www.instagram.com/mariaspahieva/