.

Ям сладко откакто се помня. Обожавам шоколад и всички десерти, в които той присъства. А кексовете са единствените печива, към които никога не съм проявявала интерес. За мен те са скучен сладък хляб, с които никога не бих се изкушила. Но това е друга тема, която няма нужда да коментирам днес 🙂 .

За първи път направих 31 дни без бяла рафинирана захар през май 2023г. и бях изключително доволна, от всичко което се случи по време на неговото изпълнение. Този май реших да опитам отново и да превърна предизвикателството в една нова посока, по-която да вървя. Не си давам гръмки обещания, следвам нуждите на тялото си и се вслушвам в сигналите, които то ми дава.

Давам си сметка, че да се ​​науча да живея без бяла захар – или поне да се науча да живея с ограничен прием от нея е цел, която е трудна, но не и непосилна. Особено когато началото е поставено и първите крачки по пътя вече са факт.

Ако и вие като мен обмисляте период без захар или желаете да намалите количеството сладки неща, които ядете ви изпращам доза мотивация с малките ми успехи. Именно те са моето напомняне да продължавам напред в борбата си с бялата захар и продължавам да вървя уверени напред.

Започвам с въпроса, който предполагам, че вълнува по-голямата част от вас – “Отслабнах ли?” . Намалих много малко от теглото си (1.500 кг.), но и това не бе целта ми. По-важното бе, че за този месец успях да изчистя тялото си от задържаната вода и подуването в зоната около талията и коленете ми видимо се изчисти. Именно това направи тялото ми да изглежда по-слабо. Естествено има още какво да се желае, но не съм критична към себе си. Все пак отдавна съм минала възрастта, в която за броени дни смъквах обиколки и отслабвах бързо. Годините оказват влияние върху тези процеси и човек трябва да е реалист. Още по-важното е да гледа с любов и грижа на тялото си.

През годините кожата ми е минавала през различни трансформации на сухота, дехидратираност или омазняване, но през всичко съм преминавала бързо и без намесата на по-силни дерматологични процедури. В момента кожата на лицето и тялото ми е чиста, здрава, хидратирана. Нанасям лосион за тяло сутрин след душ и дотам. Преди правех това периодично. Особено в зоната около глезените, коленете и лактите където кожата ми бързо се изсушава и започва да сърби. Сега този дискомфорт го няма.

Изчистих и част от натрупания целулит. В момента “боря” този в зоната на дупето и горната част на бедрата. Но нека не се лъжем, само с ограничаване на захарта не става. Нужна е по-голяма физическа активност, здравословна храна, прием на повече вода, постоянство и много дисциплина. Правя всичко това и вярвам, че нещата ще се случат. Ако пък не се осъществят няма да се откажа – грижата за здравето и тялото е много повече от суета и как изглеждаме в огледалото!

Другата положителна промяна, която забелязах е, че около края на първата седмица без захар започнах да имам повече енергия. Ограничаването ѝ всъщност ми помогна да се почувствам по-жизнена и балансирана.

В момента имам и по-голям контрол над апетита си за сладко. Все по силно вярвам, че сладкишите не ми помагат да си доставя наслада от храненето.

Вкусовите ми рецептори и предпочитания, се промениха. Сякаш дори храни, които винаги съм харесвала и избирала в ежедневието си станаха по-вкусни и апетитни за мен. И съм сигурна, че влияние затова има ограничаването на бялата рафинирана захар.

Ако спирането на бялата рафинирана захар ви изглажда непосилно, но искате да ограничите консумацията ѝ може да следвате следните кратки насоки. Смятам, че с течение на времето ще изградите нов навик, който ще подобри здравето ви:

  • Заменете подсладените напитки с вода. Ако имате нужда от подсилване на вкуса, добавете малко мента, резенчета лимон или други плодове.
  • Четете етикетите. Много храни и подправки са с прикрити източници на добавена захар: дресинги за салати, сосове, плодови кисели млека, гранола, ядкови млека.
  • Изберете неподсладени закуски. Изберете богати на хранителни вещества закуски като ядки, семена, плодове, зеленчуци, яйца.
  • Преосмислете десерта. Преди да посегнете към любимата си сладост помислете дали наистина имате нужда от него или той е навик, към който дълго сте се придържали.

Вярвам, че всеки може да ограничи бялата рафинирана захар в ежедневието си. Ако се чувствате готови да опитате не отлагайте повече. Успех!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright 2017, Diane. All Right Reserved.
https://www.instagram.com/mariaspahieva/