.

Има места, които сами говорят за себе си. Има моменти, които спират дъха ти. Има хора, с които желаеш да споделиш всеки миг. Има гледки, които пълнят сетивата ти и радват душата ти с дни, понякога с години. За тези моменти ще Ви разкажа днес.

Любовта ми към това Божествено местенце бе от пръв поглед и ще остане силна и безгранична. Посетих за първи път приказните Йонийски острови преди две години, но още в онзи момент осъзнах, че това ще е мястото къде ще се връщам и занапред, и което ще остави трайна диря в сърцето и съзнанието ми. Всичко тук е различно, като се започне от гледките спиращи дъха ти и напомнящи, че има нещо по – голямо и велико от човек, преминем през 50 – те нюанса на синьото море, стигнем до усмихнатите и сърдечни хора, готови да ти помогнат във всеки един момент и завършим със смирението и харизмата на свещениците, тук те са скромно облечени и непретендиращи със Златата и богатствата на Църквата както сме свикнали да ги виждаме у нас. Всичко тук нашепва за спокойствие и райска красота!

Започвам разказа си с едно от задължителните неща, които трябва да направите когато за първи път посетите островите, а то е еднодневна разходка с корабче, което ще ви разкрие част от приказните му тайни. Пътуването започва от пристанището на Нидри, а цената му варира от 20 до 35 EUR и включва разходка с кораб и традиционен гръдски обяд. Плаването по море продължава около 7 часа, през което ще акостирате в различни очарователни крайбрежни селца и тайнствено красиви плажове.


Lefkada_8


По време на първата част от пътуването пред сетивата ви ще се разкриват забележителни морски пейзажи, един, от които е висока скала с бял фар и дива растителност, от която според легендата е скочила поетесата Сафо в знак на силната си,но и драматична несподелена любов.


Lefkada_13


Първото място, на коeто кораба акостира, и което несъмнено ще Ви плени е плажът Порто Кацики, намиращ се на югозападния бряг на остров Левкада. Посочван като един от най – красивите в Гърция Porto Katsiki beach представлява тясна ивица златист пясък обгърнат от високи бели скали и тюркоазено море. Усещането да си тук и да гледаш брега от високо е незаменимо, а емоцията да се докоснеш до нещо толкова величествено  неописуема. Чувстваш се като птица рееща се в необятното синьо небе, съзерцавайки фантастичната природа и безкрайното Йонийско море…


Lefkada_36


Lefkada_7


Следващата спирка е селцето Фискардо на о.Кефалония, „Бижуто на Йонийско море“.  Тук може да откриете малко от Италия и много от Гърция! Смарагдова вода, пъстри цветове и вълшебна растителност…Мястото пленява посетителите си с венецианска архитектура в пастелни цветове, живописно пристанище и изобилие от кипри кафенета и ресторанти, които допълват вълшебната средиземноморска атмосфера.


Lefkada_32


Lefkada_26


Lefkada_35


Lefkada_38


Дойде ред и на островът на Одисей, Итака, едно забележително райско местенце, на което сетивата Ви ще се насладят и възхитят. Тихата му красота, кристалната вода, очарователните плажове, гостоприемното местно население и невероятната кухня са само част от характеристиките на острова. Любителите на сладоледа могат да се отдадат на удоволствието да опитат невероятното разнообразие предлагано в местните кафетарии, а кулинарите биха могли да вкусят богатото разнообразие от морски деликатеси в някое от крайбрежните заведения.


Lefkada_25


Lefkada_30


Lefkada_9


 

Lefkada_27


Lefkada_28


Lefkada_37


Златният плаж, на остров Итака, е също едно забележително местенце, което пленява посетителите си с  прозрачно синя вода, високи скали, ситен пясък и вълнуващи сърцето гледки…


Lefkada_23


Lefkada_24


Отправяме се към о. Меганис и пещерата Папаниколи, в която през Втората световна война гърците са криели военна подводница и благодарение на нея нанасяли тежки поражения на враговете си. Капитанът умело вкара кораба във входа на пещерата, а всички пътници в купом наскачаме от местата си и започваме любопитно да снимаме поредното чудо на природата.


Lefkada_22


Кораба се оправя към остров Скорпио, известено още като островът на Онасис. Акостираме за около 30 мин., през които желаещите могат да слязат на брега и да направят поредната фотосесия. Аз лично не останах впечатлена от видяното и поради тази причина нямам снимки, които да ви представя, но определено ще разказвам на внуците си къде съм била 😉


Къщата на Поета е едно от последните места, които може да заснемете преди да акостирате в Нидри…


Lefkada_21


Някак неусетно настъпи и края на круизното ни пътуване, с което приключи и днешната ни разходка из приказните Йонийски острови. В следващата си “порция” разкази ще ви запозная с чудната столица Лефкада и великолепните плажове на острова…До нови срещи 🙂

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright 2017, Diane. All Right Reserved.
https://www.instagram.com/mariaspahieva/