.

Здравейте, скринчета!

Реших да напиша този пост тъй като преди около два месеца влязох в неприятния капан на online пазаруването. Подведена от една реклама в Instagram попаднах на сайта  http://www.nikeclubshow.cc – място предназначено за продажба на кецове на световно известни брандове като: Nike, Adidas, New Balance. Офертите бяха примамливи, а моделите повече от чудесни. И така без да разглеждам подробно сайта и без да търся отзиви за него реших да направя покупка на стойност 100€. Процесът по регистрацията протече за не повече от 5 минути, а парите бяха изтеглени веднага, за съжаление потвърждение за направената покупка, както и информация за нея не съм получила и до днес!Търпеливо изчаках няколко дни, след което неколкократно опитах да се свържа с търговеца за да разбера какво се случва с направената от мен поръчка и с усвоените от него пари – както може би се досещате обратна връзка не само, че не получих, а и профилът ми в сайта бе деактивиран. Бях изумена, гневна, разочарована…Реших, че няма да оставя нещата до тук и ще потърся правата си на потребител! Свързах се с представител на банката, от която ми бе изтеглена сумата, а служител  от отдел „Обслужване на клиенти“ подробно ми обясни какви са стъпките, които трябва да предприема – попълних няколко бланки и процедурата по издирването на Злонамерено изтеглените ми пари бе задвижена!
 1. До този момент никога не ми се бе случвало подобно нещо, бях чувала за сходни казуси, но си казвах „Това няма да се случи на мен“!  Е, оказа се, че и аз не съм застрахована от такива Злоупотреби! Това е и причината да напиша този пост със съвети, които да ви помогнат да пазарувате по – внимателно online.
7 стъпки за по – сигурно online пазаруване:

 1. 1. Уверете се, че знаете наименованието, местоположението и координатите на онлайн търговеца на дребно.
 2. ⇒ В конкретния сайт такава информация не съществува, единственото, което има като опция е контактна форма, която реално не може да ви бъде от полза, защото в нея няма гореизброените данни.
 3. 2. Потърсете информация за репутацията на търговеца, т.нар. мнения, оценки, коментари за продуктите, които предлага.
 4. ⇒ Аз не направих подобно проучване и се Опарих!
 5. 3. Преди да преминете към фактическото плащане внимателно проверете сигурността на връзката:
 6. ⇒ Уеб адреса трябва да започва с „HTTPS://“, където „S“ означава ЗАЩИТЕН.
 7. ⇒ Възможно е сайт да ви препрати към платежна услуга на трета страна, уверете се, че новата връзка е сигурна, понякога именно чрез нея стават измамите.
 8. ⇒ Правете поръчките си само в проверена Wi-Fi  връзка – случаите, в които използваме тези на обществени места крият рискове и несигурност.
 9. 4. При извършване на плащането, никога не правете превода директно към банковата сметката на търговеца, използвайте защитите даващи ви PayPal, където парите се прехвърлят между две електронни сметки.
 10. ⇒ Аз не използвах тази Възможност!!!
 11. 5. Винаги пазарувайте с кредитна карта или такава, която е предназначена единствено за това! 
 12. ⇒ Аз извърших плащането не с горепосочените варианти и трябваше да блокират картата ми и да я преиздават, което отнема време и създава допълнителни неудобства!
 13. 6. Проверете условията на сделката – време за доставка, възстановяване на сума в случай на грешка от страна на търговеца и др.
 14. 7. След като направите покупката си разпечатайте информацията за нея: номер на покупката, час, дата и др. В случаите, в които нямате принтер може да направите снимка с телефона си и да имате Черно на Бяло данните за извършеното пазаруване. 
 15. ⇒ Тук вече бях подготвена и при подаване на жалбата си имах копие на покупката, в което фигурираше номер на поръчката.

 16. Надявам се кратките ми съвети да ви бъдат полезни и да ви помогнат при пазаруването online!


Попадали ли сте на некоректен търговец? Как бихте постъпили в подобна ситуация?


Желая ви приятно и безпроблемно online пазаруване!

Мария ♥ ♥ ♥

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Copyright 2017, Diane. All Right Reserved.
https://www.instagram.com/mariaspahieva/