.

За семейството ми храната е повече от нещо за ядене, тя е опит. С нея се учим и изследваме нови вкусове. Опознаваме предпочитанията си. Вярваме, че храната довежда хората до масата и насърчава семейните разговори. Храната има властта да създава спомени. Да, тя създава спомени – вълнуващи, сплотяващи, каращи те да се усмихваш, дори да потреперваш от щастие. Майка ми е жената, която първа възпита в мен любовта и благодарността към добрата храна, към удоволствието от готвенето, към разнообразието и аранжирането на семейната трапеза.


Сега когато имам собствено дете, изграждането на подобно отношение към храната се е превърнало в приоритет за мен! Започнах захранването на Йоан, когато той бе на малко повече от 5 месеца и спомените за тези първи мигове, в които малкото ми момче опитваше първата си храна, различна от мляко ме карат да се вълнувам и в момента! Както тогава, така и днес, основно аз приготвям храната му, което често ми отнемаше доста усилие и време, но от както получих уреда за готвене на пара на Philips Avent 2 в 1 определено престоя ми в кухнята се намали на половина, храната на Йоан става за минути, а уредите, които трябва да измия след вкусното похапване са само 3: уреда за готвене на пара, купичката и лъжичката за хранене.  Когато става въпрос за храненето на нашата хуна, се ръководя от няколко конкретни стъпки, които смятам, че ми помагат ежедневно в грижите ми за най-младия член на домакинството и същевременно с това ми помагат при направата на първите малки крачки към изграждането на култура, отношение и уважение към храната.⇒ Предлагане на разнообразни продукти.

Аз съм от хората, които не са претенциозни към храната, но същевременно с това има зеленчуци, плодове и меса, които не присъстват в ежедневното ми меню. Когато преди 7  месеца започнах захранването на Йоан бях категорична, че ще му предлагам разнообразна и питателна храна, която няма да бъде продължение на моите вкусови предпочитания. Започнах захранването с тиква, която определено не е от любимците ми, но пък с времето открих, че това е храна, която допада на мъничето ми. С изненада установих, че Авокадото, което едвам преглъщам е един от любимите зеленчуци на малката хуна, която харесва всяка домашно приготвена гозбичка, съдържаща в себе си парченца от екзотичния плод.  • ⇒ Още една крачка към домашно приготвената храна.

Като изключим периодите на никнене на поредното зъбче, през които Йоан категорично отказва да се храни с храна, различна от мляко мога да кажа, че той е изключително непретенциозно бебе, което обича да си похапва домашно приготвени xрана. Казвам „домашно приготвени“, защото опитът ми до сега показва, че купените пюрета са в графа “Не обичам“, малчо бързо разгадава, когато се опитвам да му предложа подобно храна, затваря уста и не хапва и лъжичка, а в моментите, когато успея да го прилъжа, виждам как тя победоносно е изплюто от устата. 

⇒ Зеленчуци, плодове, зеленчуци, плодове…

Предлагам много от тях, а Йоан с апетит си ги похапва. Макар, че е едва на година и два месеца синът ми е със силно изразена позиция, той не прави нищо на сила, не се отказва от набелязаната цел, не яде през конкретен интервал от време, отказва храна, в която има дори и милиграм продукт, който не му допада. Преди около месец под формата на игра започнах да му показвам всеки един от продуктите, които използвам в приготвянето на храната му, което да си призная се превърна в любимо наше занимание, а понякога решавам напълно да му се доверя и го оставям той да избере съставките за менюто си, а в последствие установявам, че се получило добра комбинация, която се харесват не само на него, а и на нас с баща му 🙂  • ⇒ Оставете детето да ви води, ако то отказва да се храни, не го карайте на сила.

Не прилъгвайте мъничето с детско филмче и не се правете на „маймуна“ с цел то да хапне десетина лъжички, а вие да сте спокойна. Храната сама по себе си е удоволствие и колкото по-рано малкото човече бъде възпитано в това, толкова по-добре за вас и семейството ви.
Използвам уреда за готвене на пара повече от месец и за тези седмици в домакинството ми мога спокойно да кажа, че това е най-добрият ежедневен помощник в подготовката на храната за Йоан. Единственото, което се изисква от мен, е да нарежа на кубчета зеленчуците и месото и да включа уреда в действие.Харесвам уреда за готвене на пара, защото:

Philips Avent  2 в 1 позволява храната да бъде обработвана в рамките на 5, 10, 15 или 20 мин., но аз най-често използвам функцията за 20 мин. готвене, защото в повечето от случаите, в менюто на сина ми присъстват  продукти, на които им е необходима по-дълга термична обработка.

⇒ Храната се обработва изцяло на пара, което позволява всички съдържащи се в нея витамини и минерали да се съхранят и да бъдат усвоени от детето.

Тъй като този своеобразен кухненски помощник, съчетава в себе си: уред за готвене на пара, пасатор и кана за пасиране – спокойно може да си отдъхнете от присъствието на “n“ на брой изцапани съдове и прибори, които сте използвали преди това.

Компактността на уреда също не е за пренебрегване, той заема малко място на кухненския плод, не е необходимо постоянно да вадите и прибирате в някой шкаф, а и да не забравяме възможността да го взимате със себе си докато пътувате. Преди броени дни приключи нашата морска ваканция и както може да се досетите, в багажа ни за морето намери не само място, а и приложение уреда на пара. 
А ето и нашите любими рецепти с Йоан.

  • Морков + Броколи + Лук + Целина + Пиле

След като продуктите са готови добавям, пресен магданоз, масло и малко костен бульон от пиле, който предварително съм приготвила и замразила във формички за лед.

  • Тиквичка + Картоф + Карфиол + Телешко

След като продуктите са готови, добавям пресен копър, масло и малко костен бульон от телешко, който предварително съм приготвила и замразила във формички за лед.

  • Сладък картоф + Морков + филе от сьомга

Преди да поставя продуктите в уреда за 20мин. съм оставила филето от сьомга в марината от изцеден портокал, нарязан на ситно пресен босилек и риган. Накрая добавям масло и сме готови за хапване. Добър апетит от нас!


Желая ви щастие,

Мария ♥ ♥ ♥


Повече за продукта може да прочетете тук.

∗ Продуктът ми е предоставен за тестване от Philips Avent, което не повлия на личното ми мнение и опит по време на пробването им.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Copyright 2017, Diane. All Right Reserved.
https://www.instagram.com/mariaspahieva/