.

Празниците придобиват друг смисъл и значение когато си родител. Всичко става много по-тържествено. Посрещаш всяко предстоящо събитие с вълнение и трепет, защото то носи нови емоции, нови очаквания, нови мечтания за детето ти. Преоткриваш красотата и магията на елхата. На падащите снежинки. На песните за святата нощ. На семейните вечери. На традициите. На традициите, които сплотяват, които те учат на отдаденост, любов, състрадание. Тези традиции, които ти показват кое е важното в живота и колко силна е думата #семейство. Когато с Кирил станахме родители си дадохме обещанието да дадем на децата си най-доброто, на което сме способни. Да ги научим да ценят и уважават топлината на бащиното огнище. Да им подарим спомени, които да бъдат част от семейната ни история.Една от тези семейни традиции, която дойде с раждането на Йоан и вече седем години е част от подготовката ни за декември е събирането на коледни приказки. В семейството ни книгите са на особена почит. Те имат силата да разкрива пред очите ни нови светове и сюжети. Правят ни част от приказни истории и ни позволяват да мечтаем широко. А четенето заедно създава единство и дава основите за възпитание на мислещи, чувстващи и внимателни деца. Поправете ме ако греша.

Всяка година когато отворя кутията, в която съхраняваме празничната литература ме връхлита толкова силна емоция, че очите ми се изпълват със сълзи и нещо в мен се преобръща. В съзнанието ми се появяват картини от отминалите декемврийски месеци – ние, заедно, децата в скутовете ни, елхата, усмивките, толината. Незаменимо и несравнимо е! Част от най-хубавите ми спомени като майка са обвити в топлината на тези моменти. Благодаря за тях! 

 А купуването на коледни книжки и създаването на семейна коледна библиотека през годините се превръща в едно любимо за всички ни приключение, в което момчетата все по-осъзнато присъстват и избират приказките, които да добавим в списъка за четене. Този декември Йоан и Явор се спряха на”Коледозавър” и “Вълшебство в полунощ”, които до дни ще бъдат вкъщи и нямам търпение да прочетем заедно. 

Другите две четива, с които отброяваме дните до Коледа са “Уинстън се прибира за Коледа” и “Нощта преди Коледа”. Срещата ни с Уинстън бе дългоочаквана и още в средата на ноември момчетата започнаха да се питат: с коя ли книжка ще ги изненада Джуджо; дали ще има пътешествия и предизвикателства за изпълнение? Е, малкото мишле ни изненада с всичко това и вечерите с него са изпълнени с вълнение, трепет и очакване.

Последната книга, която добавихме към коледната библиотека е “Нощта преди Коледа” на издателство “Дъбови листа” и по стихове на Клемънт Кларк Мур. Историята ме грабна още в мига, в който разлистих книгата. Фантастични илюстрации, магичната история, брилянтен превод. Тъй като книжката бе избрана от мен много исках да видя каква ще е реакцията на момчетата когато им я покажа. Зарадваха и се, толкова и се зарадваха, че дори не изчакаха да дойде вечерта за да я четем, а се настаниха на леглото и започнаха да я разлистват и да питат: “Кога, кога, кога…? Ами, веднага”. 🙂

Книгите, на които се спряхме тази година не са много, но по-важното от това е, че всяка една от тях ще остави следа, послание и теми за разговор.

За финал ще завърша с любим цитат, от любима коледна книжка, на още по-любим автор:

“…Понякога когато всички надежди изглеждат напълно изгубени ще се намери приятел, който ще помогне да откриеш светлина и в най-непрогледния мрак…”

“Коледни подаръци. Магазин за играчки “Братя Клаус”

Дейвид Личфийлд


Желаем ви светли празници!

Нека магията на коледната нощ осветява пътя ви!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright 2017, Diane. All Right Reserved.
https://www.instagram.com/mariaspahieva/