.

Откакто имам деца студеното време и посещението на градина автоматично се превърнаха в синоним на настинки и вируси. С времето свикнах с мисълта, че момчетата ще се разболяват и започнах да приемам, че боледуването при децата е нещо неизбежно, което съпътства тяхното израстване и изграждане на имунитет. А хубавото е, че има много неща, които можем да направим за да намалим болничните дни и евентуалните усложнения, които те могат да доведат след себе си.

Ето и нашите 5 семейни  “тайни” за здрави деца през зимата:


Питателна храна

Едно от най-важните неща, които спазваме с Кирил е да осигурим на малчуганите здравословна и вкусна храна, която да помогне на имунната им система да функционира добре. В дневния им хранителен режим присъстват задължително сезонни плодове и зеленчуци, много храни съдържащи витамин Ц (спанак, броколи, чесън), бобови култури,  сурови и овесени ядки. Не веднъж съм споделяла, че Йоан е доста капризен от към ядене и за да направим храната разнообразна и питателна често го въвличаме в цялостния процес по избор на продукти, приготвяне и сервиране на ястието, а той от своя страна е много горд, че се грижи за семейната трапеза. А в случаите когато въпреки старанието си отказва да се храни от приготвеното му казваме, че всеки добър готвач яде от храната си и така нещата стават по-лесни.


Кратки, но задължителни разходки.

Излизането през студените зимни месеци не е любимо на много хора, включително и на мен, но именно то помагат да стимулираме сърдечно-съдовата и имунната си система, а нека не забравяме и за каляването на организма на малчуганите. Вкъщи следваме правилото, че няма лошо време, а неподходящо облекло! Децата са навън дори и когато температурите са минусови, като излизанията се ограничават единствено когато има силен вятър и мъгла. Обичам времето след разходка в студа, щурата игра навън така е уморила децата, че те спят непробудно с часове и аз имам време за среща със себе си.


Добрият сън

Сънят е жизнено важен за умственото и физическото здраве на най-малките. Когато бях малка, майка ми често използваше фразата „съня е здраве” и с времето осъзнавам колко права е била тя и колко неразумно упорита в отстояване на позициите си съм била аз. Именно тази нейна упоритост и желание за изграждане на важни за израстването ми навици се опитвам да формирам и аз върху момчетата. Вкъщи има няколко основни правила, които независимо от динамиката на ежедневието ни с Кирил се опитваме да контролираме и отстояваме, а едно от тях е „лягане не по-късно от 21ч.”. Често получаваме и съпротива, но винаги обясняваме, че ако не се спи достатъчно няма да имат сила за игра и забавления, и Слава Богу в нашето семейство това помага.

Замислете се колко изнервени, раздразнителни и несъсредоточени сме когато сънят ни е бил неспокоен и кратък, а представяте ли си какво му е на малкото телце в подобни ситуации?! Нека не забравяме и факта, че когато спим по-малко телата ни стават много по податливи на всички онези бактерии, които се чувстват „в свои води” през зимата.


Бъдете хидратирани

Добрата хидратация на организма е много важна за правилното му функциониране и поради тази причина се старая да изградя у децата навика да пият повече течности, за момента опитите ми са успешни – момчетата пият вода, фрешове в това число и зеленчукови и голямо количество билков чай, а сутрините ни започват със задължителните марсиански лъжички  ПРОимун Щит и боров мед.


Хуните харесват щита от черен бъз, шипка, бета глюкани и витамин Ц, а аз харесвам факта, че в направата му са включени съставки, които са близки до природата и от векове са познати като средство за повишаване на имунитета.Явор е от децата, които не обичат да пият сладки медикаменти от типа на сиропите за кашлица и температуропонижаващите лекарства и бях сигурна, че ще имам големи трудности когато му предлагам ПРОимун Щит. Първият прием бе съпътстван с гонене из апартамента, залъгване, плач и какво ли още не, но на следващия ден съвсем случайно първо дадох лъжичка от сиропчето на Йоан, а Явор наблюдаваше с любопитство и интерес. Попитах го дали иска да опита, а той спокоен дойде до мен, отвори устичка, отпи малко – видя, че не е прекалено сладко и отговаря на предпочитанията му и облиза остатъците. От този ден нататък нямаме проблем с пиенето на сиропчето, а аз научих важен урок!
Първо показвам, че няма нищо страшно, тествам на себе си, на баща му или брат му и едва когато той види, че всички са спокойни и с усмивка предлагам и на най-малкото човече у дома. И това след повече от три години и половина в майчинство. Благодаря Ви Марсианци ПроИмун Щит.*Статията е в партньорство с Валмарк България. Аз не съм медицинско лице, а мнението ми е изградено изцяло на лични впечатления.

Преди употреба се консултирайте с вашия педиатър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright 2017, Diane. All Right Reserved.
https://www.instagram.com/mariaspahieva/