.

В живота си съм спазвала много хранителни режими, хранила съм се с високовъглехидратна храна, практикувала съм методите на Дюкан,  изпробвала съм 12 дневната детокс диета и какво ли още не. С всяка от тях съм намалявала теглото си, но всичко е било временно и никога тези режими не са довеждали до по-дълга промяна на хранителните ми навици.

В началото на 2019г. Кирил ми разказа за Intermittent Fasting т.нар. периодично гладуване. Intermittent fasting не е диета, а по-скоро начин на хранене, при който не се забранява категорично конкретна храна или хранителна група. Фастингът е метод, който позволява на организма да почине след часовете на хранене, т.нар. прозорец на гладуване. Това е периода от денонощието когато не се консумира нищо друго освен: вода, чай, кафе. Най-хубавото на фастинга е, че времето за почивка от храна включва и вечерния сън, което доста улеснява хората, които прилагат този режим.


Факторите, които още в началото ми направиха впечатление, и които и до момента смятам, че са част от мотивацията ми да прилагам периодичното гладуване в ежедневието си са, че:

  • Не ми се налага да броя калории.
  • Не ограничавам консумацията на конкретна хранителна група.
  • Позволява ми гъвкавост.

От малка нямам навика да закусвам, в зависимост от диетите, които съм спазвала през годините съм включвала сутрешното хранене в живота си, но никога не съм усещала необходимост от него. Именно това ми помогна най-много в началото, а времето до обяд с две деца у дома минава толкова бързо, че има дни, в които дори и да усещам лек глад нямам време да хапна каквото и да било. Едно от нещата, които се опитвам да спазвам е да обядвам в точен час, не защото така казва 16:8, а защото добре познавам тялото си и прегладнея ли след това количеството храна, което поглъщам е тройно по-голямо, а и ставам изключително раздразнителна и нервна.


Започнах да прилагам режима в началото на юли 2019, а промяната се забеляза към края на първата седмица от спазването му. Обиколката на талията и ханша ми се намалиха с малко повече от сантиметър, усещането за подутост изчезна, метаболизма ми се ускори, станах по-енергична, а тонуса ми се завиши.

Най-трудно ми е да се боря със страстта си към сладкото. Не веднъж съм споделяла, че съм от хората, които не могат без дозата си сладост за деня, просто не мога. Да, знам, че всичко е в главата, но сърцето ми пее когато хапна парченце шоколад. Многократно съм се опитвала да спра консумацията на захар докато в един момент си казах, че това не е моята мисия. И да, хапвам си захарни изделия, но се опитвам да се съобразявам с няколко важни неща:

  • Стремя се да използвам заместители на захарта като: еритритол, кокосова захар, стевия, меласа, сироп от агаве.
  • Старая се да ям десерти приготвени от мен, защото по този начин мога да контролирам качеството на продуктите, които използвам за приготвянето им.
  •  Консумирам захарни изделия не по-късно от 14ч., време когато метаболизма ми работи на по-големи обороти и може да обработи погълнатите въглехидрати по-бързо.

Лятото и есента не налагах ограничения на храненето си, спазвах единственото  правилото 16 часа покой и 8 часа хранене, а килограмите ми варираха между 50 и 51, което за моята структура и височина е добре. Със захладяването и наближаването на всички празници съпътстващи зимата хапвах доста по-често от обичайното, движех се малко и бързо увеличих  теглото си, качих мазнини в областта на талията, ханша и горната част на бедрата. Започнах да се чувствам тромава и подута и реших освен периодичното гладуване да включа в ежедневието си балансираното и здравословно хранене, както и да засиля физическата си активност. Започнах промяната буквално от 1-ви януари, кантара показваше 54кг., а аз си казах категоричното ДЕЙСТВАЙ!


Към днешна дата резултатите са обнадеждаващи:

  • Намалила съм обиколките на проблемните зони с 2 сантиметра.
  • Правя дневно около 10 000 крачки.
  • Спортувам у дома между 3 и 4 пъти седмично, като сутрините винаги започват с 10 мин. стречинг. Кирил ми е изготвил индивидуален тренировъчен режим, но много често използвам приложенията Nike Training  и Blackroll, в които има разнообразни и различни по натоварване и трудност упражнения, а и са обяснени доста добре. У дома тренирам с гирички, ластици и фоумролре, а упражненията, на които наблягам са за талия, ханш, бедра, прасец.

В момента консумирам храни богати на желязо и мазнини. Единственото, с което имам трудности е включването на месото в менюто си, но за сметка на него ям яйца, сурови ядки, кашкавал, риба, бобови култури и зеленчуци. Избягвам да ям тестени изделия и плодове с високо съдържание на захари. За момента чудесен заместител на сладкото ми е тиквата, която освен, че е ниско калорийна е и много полезна за организма, а когато имам силна нужда от захар хапвам черен шоколад.


А ето как изглежда и един мои ден погледнат през призмата на фастинга и спорта:

През деня се старая да пия не по-малко от 1,5л. вода. За разлика от много хора аз нямам проблем да пия вода и да си напомням с поредното приложение за това. Обикновено дневното количество H2O, което поглъщам е над 2л., а по обективни причини ограничавам приема единствено когато имам повече движение и планирани срещи.

Ако решите да опитате периодичното гладуване ви препоръчвам да започнете с по-кратки интервали на гладуване, да речем 12:12 и постепенно да увеличавате. Смятам, че режима 12:12 е чудесен за начинаещи тъй като прозорците за хранене и почивка са разпределени равномерно. При него ако първото ви хранене за деня е в 06:00ч. то последното ви ще е 18:00ч. За да измервате времето между храненията и почивките, както и за да получите полезна информация за Intermittent Fasting може да използвате приложението Zero –Fastig Tracker. Използвам го ежедневно и получавам много обстоен анализ на режима си както и интересна информация за всичко в света на фастинга.


Надявам се да съм ви била полезна, а ако имате въпроси може да ги здавате тук или в другите канали, които използвам. Ще се радвам да споделим идеи, преопръки и съвети по темата.


Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright 2017, Diane. All Right Reserved.
https://www.instagram.com/mariaspahieva/