.

Започнах април във ваканционно настроение и това бе причината да избера леко четиво за семейната ни почивка. Първите дни на месеца четох Чудомир, забавлявах се с хумористичните му разкази, с пъстрите му и колоритни герои. А веднага след прибирането ни в София поех в ръцете си един роман за границите. За тайните и правилата. За родителството и силата на семейството. За прегрешенията, които носим със себе си и цената, която плащаме за тях. “Почти нормално семейство” на Матиас Едварсон ме накара да се замисля над всичко изброено по-горе. А се надявам с цитатите от книгата да ви накарам да потърсите романа или да обърнете внимание върху думите на Едварсон.

“Хората са готови да загърбят всякаква етика и морал, за да предпазят семейството си. И най-твърдите принципи лесно стават на пух и прах, когато трябва да защитиш детето си.”

“Любовта към децата ни се подчинява на особени правила”

“Да не си насреща, когато детето ти има нужда от теб! Няма по-голямо предателство от това.”

“Непоклатимо вярвам, че нищо не може да бъде толкова трудно, колкото родителството.”

“Тревожността се прокрадваше малко по малко в живота ми, откакто ни се роди дете, и сякаш с всяка следваща година се усилваше.”

Дивият робот” на Питър Браун.

Успешно преминаваме и през книжното предизвикателство за децата. За април избрахме “Дивият робот” на Питър Браун. Темите, които най-силно ме докоснаха бяха тези за предразсъдъците срещу непознатото и тази за семейството, но не биологичното, а това с което те е срещнал животът. Също така ми допадна идеята на Браун по един много увлекателен и въздействащ начин да вплете темата за природата и технологиите. С момчетата с нетърпение ще очакваме следващите две части на книгата да бъдат преведени на български. А през септември 2024г. “Дивият робот” ще излезе и по кината.

“Чин – Чин” на Нуша Роянова

Тъй като сме на детска тематика искам да ви споделя и за още една книжка, която носи в себе си посланието за радостта от споделянето и истинското приятелство, а “Чин – Чин” на Нуша Роянова носи точно това .

Аз съм от родителите, които често говорят на децата си затова, че трябва да слушат сърцето и да изразяват емоциите си и съм щастлива, че открих, тези послания и в “Чин – Чин”:

„Когато послушаш огънчето в себе си, когато тръгнеш на път, за да намериш някого, когото непременно трябва да срещнеш, когато му помагаш, когато събуждаш обич, когато изграждаш приятелство, то цялата Вселена ти изпраща подаръци. И то най-различни – праща ти сила, смелост, мъдрост, радост, и то толкова много, че направо можеш да полетиш. Можеш да сбъдваш мечтите си, можеш да споделяш радостите си, можеш да сътворяваш песни, стихове, музика, да рисуваш, да танцуваш и да помагаш на свой ред на някого, който се нуждае от теб.”

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright 2017, Diane. All Right Reserved.
https://www.instagram.com/mariaspahieva/